Microsoft schenkt Azure nieuwe AI- en Blockchainmogelijkheden

Met de jaarlijkse Build-conferentie voor de deur wil Microsoft Azure extra in de schijnwerpers zetten. Dat doet het met de lancering van verschillende nieuwe functies.

Volgende week gaan in Seattle Build 2019 van start. In een poging al wat enthousiasme te creëren voor aanvang van de ontwikkelaarsconferentie, onthult Microsoft verschillende nieuwe functies voor zijn Azure-cloud. De aankondigingen spitsen zich vooral toe op AI, Blockchain en Edge-toepassingen.

Op het AI-front komt Project Brainwave breed beschikbaar. Dat aanbod, dat al sinds vorig jaar in preview was, biedt gebruikers hardware-geaccelereerde trainingsmodellen. Om die modellen efficiënt en flexibel aan te bieden, zet Microsoft in op FPGA-chips. Machine learning-modellen kunnen sneller getrained worden met de hulp van Project Brainwave-hardware. Samen met HPE en Dell wil Microsoft de FPGA-aanpak bovendien naar de netwerk-edge brengen.

Onder het Cognitive Services-luik lanceert Microsoft enkele nieuwe API’s. Het gaan om de Anomaly Detector API, de Content Moderator API en de Personalizer API. Alle drie hebben ze als focus om meer beslissingsmogelijkheden aan software te geven.

Blockchain

Verder introduceert Microsoft Azure Blockchain Services. Daarmee wil Microsoft een volledig gemanagede Blockchain aanbieden. Het systeem integreert met Azure Active Directory van waaruit het beheer gebeurt, toestemmingen worden gemanaged en de gezondheid van de ketting zichtbaar is. Er komt ook integratie met Visual Studio Code, wat het eenvoudig moet maken voor ontwikkelaars om zaken zoals slimme contracten te integreren.

Het aanbod is per direct beschikbaar als preview. Eén van de eerste beschikbare blockchains wordt Qorum, in samenwerking met de bank JPMorgan Chase & Co. Qorum is gebouwd op basis van Ethereum, en moet internationale betalingen vereenvoudigen.

Edge en IoT

Tot slot werpt Microsoft nog enkele Edge-gerelateerde aankondigingen in de strijd. Vooral de Azure SQL Database Edge valt op. Dat is een versie van Azure SQL geoptimaliseerd voor toestellen met beperkte rekenkracht. Azure SQL ondersteunt onder andere ARM-hardware. Ook is er de IoT Plug en Play-service. Die moet het dan weer eenvoudiger maken om IoT-toestellen met de cloud te verbinden. Als afsluiter kondigt Microsoft nu al de beschikbaarheid van de Hololens 2 aan voor ontwikkelaars, en dat aan een prijskaartje van 3.500 dollar. Techzine ging eerder dit jaar al kort aan de slag met de nieuwe Hololens, en vond de AR bril een flinke verbetering tegenover zijn voorganger.

Gerelateerd: Eerste indruk: Microsofts HoloLens 2 is klaar voor het echte werk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home