Microsoft gaat satellieten met de Azure-cloud verbinden

ground station

Microsoft valt de Ground Station-dienst van AWS aan met een gelijkaardig aanbod. De cloudreus wil satellieten rechtstreeks met zijn Azure-cloud verbinden.

Microsoft werkt aan een proof-of-concept-demonstratie waarbij het satellieten rechtstreeks met de Azure-cloud wil verbinden. Daartoe zet de cloudreus twee grondstations op in de VS. Die moeten communiceren met een Spaanse aardobservatie-satelliet: de Deimos-2. Deimos-2 zal bij iedere baan slechts enkele minuten binnen het bereik van de grondstations komen, maar dat moet volstaan om beelden te downloaden. Die beelden vloeien vervolgens in theorie naadloos door naar Azure, waar ze verwerkt kunnen worden.

Volgende week vindt de Microsoft Ignite-conferentie (digitaal) laats. Microsoft wil de demonstraties rond het event uitvoeren. Als er voldoende interesse is, plant de softwarespecialist een commercieel aanbod uit te rollen.

AWS Ground Station

De demonstratie van Microsoft is een rechtstreeks antwoord op de Ground Station-dienst van AWS. Daarmee kunnen klanten data van satellieten meteen in hun cloudworkflow integreren. De data in kwestie is afkomstig van commerciële kunstmanen waarop je als onderneming kan onboarden, maar het is ook mogelijk om eigen satellieten te koppelen aan de infrastructuur van AWS. Dat dienst spreekt een nichemarkt aan, maar wel één die groeit nu zowel commerciële raketlanceringen als satellieten zelf goedkoper worden. Via een aanbod als Ground Station kan een universiteit bijvoorbeeld een satelliet de ruimte in sturen en daarbij beroep doen op AWS voor de downlink van de data.

Het aanbod is niet te verwarren met bijvoorbeeld StarLink van SpaceX, dat internetconnectiviteit voor de aarde wil voorzien. Zowel AWS als Microsoft willen bestaande satellieten die data verzamelen snel linken aan de cloud voor een efficiëntere dataverwerking.

Op Ignite horen we ongetwijfeld meer details over het geplande aanbod van Microsoft, maar ga ervan uit dat de functionaliteit van een eventueel toekomstig commercieel aanbod sterk in lijn zal liggen met dat van AWS.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home