Microsoft en Oracle hangen hun clouds aan elkaar

Oracle Azure

Microsoft en Oracle gaan hun clouds rechtstreeks met elkaar verbinden, zodat klanten hun workloads naadloos tussen de twee kunnen verplaatsen.

De samenwerking gaat verder dan alleen een directe interconnect en omvat onder meer ook identiteitsinteroperabiliteit. Concreet worden volgende nieuwe mogelijkheden beschikbaar gemaakt:

  • Naadloze verbinding tussen Azure en Oracle Cloud: Klanten kunnen hun on-premises datacenters naar beide clouds uitbreiden. De directe interconnect is voorlopig alleen beschikbaar in Ashburn en Azure US East, maar wordt in de toekomst naar meer regio’s uitgebreid.
  • Verenigd Identity and Access Management (IAM): Via een enkele single sign-on en geautomatiseerde user provisioning krijg je toegang tot assets over Azure en Oracle Cloud heen. Oracle-applicaties kunnen voortaan ook Azure Active Directory gebruiken voor identiteitsbeheer. Deze functie is vandaag in early preview.
  • Combineren van Azure-cloud en Oracle-database: De integratie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om Oracle-software zoals E-Business Suite of JD Edwards op Azure te draaien, in combinatie met een Oracle Autonomous Database die op Exadata-infrastructuur in Oracle Cloud draait.
  • Collaboratief ondersteuningsmodel: IT-organisaties kunnen deze nieuwe mogelijkheden implementereren, terwijl ze tegelijkertijd gebruik kunnen maken van bestaande klantrelaties en -processen.
  • Certificering: Oracle Database blijft gecertificeerd voor Azure op verschillende besturingssystemen, waaronder Windows Server en Oracle Linux. Oracle-applicaties worden gecertificeerd om te draaien in Azure met een Oracle-database in de Oracle Cloud.

“Met de enterprise-expertise van Oracle is deze alliantie voor ons een logische keuze, omdat we onze gezamenlijke klanten helpen de migratie van bedrijfsapplicaties en databases naar de public cloud te versnellen”, zegt Scott Guthrie, executive vice president van Microsoft Cloud en AI.

“Met deze samenwerking kunnen onze gezamenlijke klanten hun volledige reeks bestaande applicaties naar de cloud migreren, zonder opnieuw iets te hoeven ontwikkelen en met behoud van de grote investeringen die ze al hebben gedaan”, vult Don Johnson, executive vice president Oracle Cloud Infrastructure, aan.

Ongewoon

Hoewel Guthrie het een logische keuze noemt, is dit soort alliantie toch eerder ongewoon. Het is in essentie een samenwerking tussen twee rechtstreekse concurrenten in de cloudmarkt. Oracle beseft dat het ondanks alle inspanningen maar moeilijk op gelijk niveau kan komen met Amazon AWS, Microsoft Azure en Google Cloud. Dankzij de verbinding met Azure kunnen Oracle-klanten makkelijker hun workloads naar een cloud van keuze verhuizen, terwijl ze toch een Oracle-database blijven gebruiken.

De overeenkomst past ten slotte ook binnen een bredere trend binnen Microsoft om de samenwerking met industriepartners en concurrenten op te zoeken. Zo werkt het samen met SAP en Adobe aan een Open Data Initiative, en vond het in Sony een ietwat onorthodoxe partner voor het uitbouwen van een cloudgamingplatform.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home