Microsoft Azure Quantum voortaan beschikbaar voor iedereen

Prijzige uren

microsoft azure

Microsoft kondigt vandaag aan dat cloudplatform Azure Quantum in publieke preview beschikbaar is. Met Azure Quantum kan je kwantumhardware- en softwaretools van partners als Honeywell, Toshiba en 1QBit gebruiken.

Vorig jaar in mei startte Microsoft met een beperkt previewprogramma van Azure Quantum. Toen was het programma eerder beperkt tot een kleine groep Microsoft-partners en klanten. Vanaf vandaag kan iedereen met interesse in kwantumtechnologie starten met experimenteren. Wie zich wil inlezen in enkele klantenverhalen, kan dat hier.

De basics uittesten kost je al snel 8,43 euro excl. btw per uur aan compute. Wie op grotere schaal de dienst wil gebruiken, ziet de prijs snel klimmen tot 758,97 euro excl. btw per uur voor gesimuleerde FPGA annealing met tot 10 jobs tegelijk. Alle prijsdetails en verschillende stappen in het plan vind je hier.

Partnerprogramma

Ondanks het cloudplatform heeft Microsoft zelf nog geen kwantumcomputer gebouwd die werkende qubits oplevert. Het werkt daarvoor liever samen met andere partners om zijn cloudplatform aan te sturen. Volgens Microsoft is dit daarom ’s werelds eerste full-stack public cloud ecosysteem voor kwantumoplossingen.

microsoft azure quantum

Microsoft is niet de enige die een kwantumplatform aanbiedt voor ontwikkelaars om mee te experimenteren. Omdat de technologie nieuw is, heeft elk platform ook zijn eigen toolset. In het geval van Microsoft is dat de opensource Quantum Development Kit en de eigen Q# programmeertaal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home