Azure Synapse Link en Azure Quantum preview beschikbaar vanaf vandaag

microsoft azure

Tijdens Build 2020 heeft Microsoft de publieke preview gelanceerd van Azure Synapse Link en Azure Quantum. Voor die laatste introduceert Microsoft twee nieuwe modules op zijn gratis trainingsplatform Microsoft Learn om ontwikkelaars onder andere bekend te maken met kwantumcodetaal Q# en de Quantum SDK.

De publieke preview van Azure Synapse Link is vanaf vandaag beschikbaar. Synapse Link is een cloud-native implementatie van HTAP waarmee het barriéres sloopt tussen operationele databasediensten en Azure Synapse Analytics. Azure Synapse Link moet ervoor zorgen dat bedrijven direct inzichten krijgen uit realtime transactiedata uit hun operationele databases. Hierdoor verlaagt de last op het OS.

Azure Synapse Link is nu beschikbaar in Azure Cosmos DB. Andere operationele database services zoals SQL, Database for PostgreSQL en Database for MySQL komen later aan bod.

Azure Quantum preview

Waar Azure Synapse Link in preview onmiddellijk beschikbaar is voor iedereen, is de Azure Quantum preview iets beperkter. Microsoft laat voorlopig enkel een beperkt aantal klanten en partners toe om met de dienst aan de slag te gaan.

Vandaag omvat Azure Quantum een open ecosysteem waar je diverse (kwantum) hardware- en software-oplossing kan testen van Microsoft en partners 1QBit, Honeywell, IonQ en QCI. Een belangrijke motivator volgens Microsoft is dat vooraf gebouwde applicaties vandaag al kunnen draaien op klassieke toestellen, de zogenaamde kwantum-geïnspireerde oplossingen.

Om meer ontwikkelaars warm te maken voor zijn kwantum codetaal Q# en de Quantum SDK, stelt Microsoft twee nieuwe modules beschikbaar op zijn gratis Microsoft Learn-platform. Daarnaast worden er virtuele workshops gepland om vanaf 16 juli dieper te graven in het ontwikkelen van applicaties in Azure Quantum.

Eerdere deze week stelde Microsoft al een van ’s werelds snelste supercomputers beschikbaar via Azure in samenwerking met OpenAI. Alle details daarover vind je hier.

Lees al hier het nieuws rond de virtuele editie van Microsoft Build 2020.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home