Microsoft stelt Linux-distributie voor Azure beschikbaar

Linux container azure

Azure Linux biedt een geoptimaliseerde omgeving om containers te draaien en te beheren in het Azure-ecosysteem.

Microsoft kondigde de beschikbaarheid van Azure Linux aan tijdens de Build-conferentie, nadat een publieke preview al sinds oktober live was. De Linux-distributie werd aanvankelijk onder de projectnaam ‘CBL Mariner’ voor intern gebruik ontwikkeld. Azure Linux is een containerhost voor het Azure Kubernetes Service-platform die op maat gemaakt is om containers te draaien en beheren in een Azure-omgeving.

In een blog haalt Microsoft ook het lichte gewicht van de Linux-host als voordeel aan. Azure Linux bevat alleen de noodzakelijke pakketten die nodig zijn om containers te draaien. Dat draagt bij aan efficiëntere, maar ook veiligere workloads. Er moeten immers geen overbodige componenten die onderhouden moeten worden waardoor het aanvalsoppervlakte zo klein mogelijk blijft. Alle componenten zijn door Microsoft gevalideerd.

Om Azure Linux te draaien in AKS, dien je ofwel nieuwe clusters aan te maken met Azure Linux of een nodepool toe te voegen aan je bestaande clusters. Hoe je die nodes aanmaakt en up to date houdt, beschrijft Microsoft in verschillende handleidingen die je via deze pagina kan terugvinden.

Kubernetes Apps

Tegelijkertijd met de aankondiging van Azure Linux, kondigt Microsoft ook de beschikbaarheid van Kubernetes Apps aan voor AKS. Dit is een verzameling van opensource-applicaties die op AKS mogen draaien en te vinden zijn via de Azure Marketplace.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home