Linux Foundation-directeur: ‘Edge computing haalt cloud computing in’

edge computing

“Edge computing zal cloud computing tegen 2025 inhalen!” Arpit Joshipura, algemeen directeur van de Linux Foundation, opent met dit statement zijn keynote op de Open Networking Summit. Het open networking-event vindt plaats van 23 tot 25 september in Antwerpen.

Joshipura bedoelt met edge computing reken- en opslagbronnen die slechts vijf tot 20 milliseconden verwijderd zijn

Bovendien vindt hij dat edge computing een open, interoperabel framework moet zijn. Dat framework moet zijn inziens onafhankelijk zijn van hardware, silicon, cloud of besturingssysteem. Daarnaast zou open-edge computing ook moeten werken met elke edge-computing use case, zoals Internet of Things (IoT) edge, een telecom edge, cloud edge of bijvoorbeeld enterprise edge. “Ons doel is om dit allemaal te verenigen”, zegt Joshipura.

LF Edge

Het verenigen wordt gedaan via LF Edge. Deze Linux Foundation-organisatie streeft ernaar alle edge computing-spelers onder één paraplu met één technologie te brengen. Uiteindelijk wil de organisatie een ​​softwarestack creëren, die een gefragmenteerde randmarkt verenigt rond een gemeenschappelijke, open visie voor de toekomst van de industrie. Om dat te realiseren, worden er een tweetal andere projecten in LF Edge opgenomen, namelijk Baetyl (voorheen Baidu OpenEdge) en Fledge (voorheen  FogLAMP).

Baetyl is bedoeld om cloud computing, gegevens en services naadloos uit te breiden naar randapparatuur. Dat stelt ontwikkelaars in staat om lichte, veilige en schaalbare randapplicaties te bouwen. De doelgroep is IoT-edge ontwikkelaars, die cloud computing, gegevens en services nodig hebben. “Baidu besloot om Baetyl, het intelligente edge computing-framework, aan de gemeenschap te schenken”, aldus Watson Yin, vice-president van Baidu. 

Fledge

Fledge is een open-source framework en community voor de industrie. De focus ligt hier op kritieke operaties, voorspellende onderhoud, situationeel bewustzijn en veiligheid. Dit framework is ontworpen om Industrial Internet of Things (IIoT), sensoren en moderne machines te integreren, door een gemeenschappelijke set beheer- en applicatie-API’s te delen met industriële brown field-systemen en de cloud.

LF Edge (voor)ziet namelijk industriële, zakelijke en consumenten uses cases in complexe omgevingen, die meerdere edges en domeinen omvatten. Bovendien zou edge computing beschikken over ‘killer apps’, waaronder levering van video-content, augmented reality (AR) en virtual reality (VR) van autonome voertuigen en 5G.

 

Lees ook: HPE CEO Neri: ‘De wereld zal altijd hybride zijn’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home