Lenovo en Intel werken nauwer samen voor integratie HPC en AI

BSC Lenovo Barcelona

Lenovo gaat in zee met Intel om zijn hardware af te stemmen op die van Intel. Het is de bedoeling om zo op een efficiënte manier nieuwe HPC-infrastructuur te bouwen op maat van moderne AI-toepassingen.

Intel en Lenovo gaan nauwer samenwerken voor de ontwikkeling van nieuwe HPC-systemen. De focus van de samenwerking is de combinatie tussen high performance computing (HPC) en AI. De twee bedrijven zullen onder andere gezamenlijk HPC & AI-centra opzetten over de hele wereld, om zo universiteiten en onderzoekers nauw bij de verschillende projecten te betrekken. Het is de bedoeling om enerzijds voldoende computerpk’s te bieden om aan de noden van AI-algoritmes te voldoen en anderzijds om die rekenkracht tot bij de instellingen en bedrijven te brengen die er mee aan de slag kunnen.

Neptune

Lenovo en Intel bouwen verder op een bestaande samenwerking waarbij het Chinese bedrijf onder andere vloeibare koeling ontwikkelende voor gebruik met de tweede generatie van Intel Scalable-hardware. 173 van de 500 krachtigste supercomputers ter wereld gebruiken dat Neptune-koelsysteem.

Lenovo wil nu TruScale enten op nieuwe Intel-technologieën. Zo zijn er de komende Xe-architectuur en Optane DC persistent memory. Er komt ook een focus op software. Lenovo gaat de eigen LiCO HPC/AI-stack verder optimaliseren voor gebruik met Intels oneAPI-raamwerk.

Logische samenwerking

Verrassend is de samenwerking niet. Lenovo bouwde al heel wat HPC-systemen met Intel-hardware. AMD is bovendien nog geen echt geloofwaardige uitdager van Intel in dit segment. Andere architecturen zoals Power of ARM liggen Lenovo minder. Langs de andere kant heeft Intel aan Lenovo een trouwe klant voor zowel datacenter-hardware als HPC-chips. Dat de twee hun samenwerking verder formaliseren, zal in de praktijk dan ook niet zo veel verschil maken gezien de nauwe band die de bedrijven vandaag al hebben.

Gerelateerd: Supercomputers voor de kmo: waarom iedere organisatie wel een HPC-systeem kan gebruiken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home