LCL Data Centers bemachtigt ISO 45001-veiligheidscertificaat

LCL datacenter

Het in Machelen gevestigde LCL Data Centers heeft het ISO 45001-certificaat behaald. Het certificaat toont aan dat het datacenter conform de nieuwe internationale norm voor professionele gezondheid en veiligheid werkt. Een investering die LCL naar eigen zeggen zo’n 260.000 euro heeft gekost.

“We vonden dit vroeger ook al een belangrijk thema, maar nu is veiligheid echt doorgedrongen tot het DNA van de mensen. Dat resultaat is onder meer te danken aan een grondige implementatie van de veiligheidssystemen in het bedrijf, een goede communicatie en een uitvoerige en continue sensibilisering”, zegt Laurens van Reijen, algemeen directeur van LCL.

Het datacenterbedrijf wil meer bewustwording creëren over de veiligheidsrisico’s in datacenters. LCL beweert veiligheid op de werkvloer dan ook meer dan serieus te nemen. Het stelt dat datacenters blootgesteld worden aan risico’s op het gebied van elektriciteit, werken op hoogte en vallen in de diepte, alleen werken en werken met fiber. Het elektrisch risico is naar eigen zeggen het belangrijkste punt waar alertheid op zijn plaats is.

Bewustwording veiligheidsrisico’s

“Een rigoureus veiligheidsbeleid is in het voordeel van de klanten, de werknemers en de leveranciers. Ook hun veiligheid en die van de data nemen immers toe. Tijdens analyses van datacenters bij klanten, merken we regelmatig hoe weinig men stilstaat bij veiligheid. We staan vaak versteld van de veiligheidsrisico’s veroorzaakt door bijvoorbeeld een gebrek aan evacuatieplannen, geblokkeerde deuren of het ontbreken van de vereiste opleidingen voor de aanwezige risico’s”, aldus Reijen. Hij is zich ervan bewust dat het bedrijf door zijn omvang en specialisme meer dan gemiddeld de mogelijkheid heeft om een veiligheidsbeleid van de orde zoals nu gerealiseerd, op te pakken.

Veiligheid verhogende elementen

LCL ziet risicoanalyses, duidelijke werkprocedures, een uitgebreid opleidingsaanbod en interne bekwaamheids-attesten als belangrijke elementen voor het verhogen van de veiligheid. Zo kan iemand bijvoorbeeld wel de nodige capaciteiten bezitten voor een taak, maar uiteindelijk in specifieke situaties of periodes ongeschikt zijn om de taak uit te voeren.  Met behulp van zogeheten toolboxen biedt het datacenter praktische opleidingen over verschillende veiligheidsthema’s, zoals persoonlijke bescherming of wat te doen bij een evacuatie. Bovendien worden een juist aankoopbeleid voor veilig materiaal én procedures voor een correcte omgang met dat materiaal binnen het bedrijf gezien als onderdeel van de veiligheidsmaatregelen. Verder werkt LCL bewust met gespecialiseerde technici en ingenieurs om de risico’s te beperken.

ISO 45001

LCL heeft ongeveer anderhalf jaar gewerkt om het befaamde ISO 45001 certificaat te bemachtigen. Het bedrijf investeerde daarvoor onder meer in opleidingen en aanpassingen binnen het datacenter. Het certificaat is de opvolger van de OHSAS 18001-norm voor arbomanagementsystemen en is ook wel bekend als ‘Managementsystemen voor gezond en veilig werken’. Dit gezien de gezondheid en veiligheid van medewerkers onder meer wordt beïnvloed door fysieke belasting en fysische omstandigheden. Maar ook door psychosociale arbeidsbelasting en machineveiligheid.

De eisen die in de ISO 45001-norm worden gesteld zijn dan ook zeer breed uitgemeten en richten zich op een tiental punten:

  • context van de organisatie
  • normatieve verwijzingen
  • termen en definities
  • strekking
  • leiderschap
  • planning
  • ondersteuning
  • uitvoering
  • evaluatie van de prestaties
  • verbetering

Het officiële British Standards Institution (BSI) kende het certifcaat toe. Iets dat ze eerder ook deden voor de door LCL behaalde ISO certificaten 14001 en 27001.

 

Lees ook: Veilig en ecologisch: wat het splinternieuwe datacenter van Orange in Antwerpen zo speciaal maakt

 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.