Japan lanceert virtuele versie van Fugaku-supercomputer in AWS-cloud

De supersnelle Japanse supercomputer Fugaku is vooraan virtueel beschikbaar in de cloud bij AWS. De Graviton-chips van de cloudprovider nemen de functie van de Fujitsu A64FX-processors over.

Het Japanse RIKEN Center voor Computerwetenschappen heeft een virtuele kopie van zijn Fugaku-supercomputer gelanceerd. Vanaf midden 2020 tot de komst van Frontier in de VS in 2022 was Fugaku de snelste supercomputer ter wereld. Het systeem valt nog steeds op in de Top 500, omdat het helemaal gebouwd is met ARM-gebaseerde processors.

RIKEN wil de kracht van de supercomputer naar een groter publiek brengen, en besliste daarom om Fugaku te virtualiseren. De meerwaarde van de supercomputer is een combinatie van alle nodes met hun rauwe rekenkracht, en de software die het geheel doet draaien. De virtuele Fugaku-computer draait met een aangepaste opensource-softwarestack in AWS. De code is beschikbaar in een Singularity-container.

De transitie naar de cloud is deels mogelijk omwille van de overeenkomsten tussen de originele Fujitsu A64FX-processors van de fysieke supercomputer, en de Graviton-processors van AWS. Beiden vertrouwen op Scalable Vector Extension (SVE)-instructies voor acceleratie.

Software-ecosysteem

Het is onduidelijk hoe snel de virtuele Fugaku precies is, maar dat is niet zo belangrijk. De virtuele supercomputer zal het origineel niet overtreffen. Supercomputers zijn echter unieke systemen, waarvoor onderzoekers hun software op maat afstemmen. Dankzij de beschikbaarheid van cloudversies van Fugaku, is al dat softwarewerk plots een stuk relevanter. Een breder publiek kan nu verder bouwen op de fundering gelegd door onderzoekers met Fugaku.

RIKEN hoopt dat de Fugaku-stack zich kan ontpoppen tot een soort standaard. Als toekomstige supercomputers dezelfde software gebruiken en niet inzetten op maatwerk, zijn HPC-toepassingen breder en flexibeler inzetbaar. Die visie is niet nieuw, en komt in de praktijk moeilijk van grond. Iedere supercomputer is immers uniek, en er zijn goede redenen om het besturingssysteem telkens aan te passen aan de complexe hardware.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home