Intel voorziet AWS van geheime Xeon-chip met 96 kernen

Intel Xeon Scalable gen 3
(Foto: Tim Herman/Intel Corporation)

AWS biedt instances aan met daarin een krachtige Intel Xeon-processor die officieel niet bestaat, maar de fabrikant wel een concurrentiewapen zou geven tegen AMD.

AMD heeft met zijn vierde generatie van Epyc-processors voor het datacenters krachtigere en efficiëntere chips in het portfolio dan Intel. Het topcomponent van AMD is immers de Epyc 9654 met z’n 96 rekenkernen. Bovenaan de line-up van Intel staat de Intel Xeon Platinum 8590H, die 60 rekenkernen biedt aan hetzelfde TDP maar met een iets lagere basis- en turbokloksnelheid. Op papier kan Intel op dit moment AMD niet evenaren.

Dat maakt het bestaan van de m7i.48xlarge-instance van Amazon Web Services bijzonder intrigerend. Die instance is gebouwd rond de Intel Xeon Scalable-processors van de vierde generatie, maar is beschikbaar met 96 kernen. Zo’n Xeon-processor bestaat op dit moment officieel niet. Intel voorziet AWS dus van aangepaste hardware die instances mogelijk maakt die toch kunnen concurreren met alternatieve gebouwd rond AMD Epyc.

Veel vragen, weinig antwoorden

Het bestaan van zo’n mysterieuze Xeon-chip werpt echter een heleboel vragen op. Als Intel wel de technologie in huis heeft om met deze generatie van chips de concurrentie aan te gaan met AMD, waarom doet het dat dan niet officieel? Rollen de chips aan onvoldoende volume van de band voor een brede commerciële beschikbaarheid? Problemen zoals een te hoog TDP lijken niet zo waarschijnlijk, aangezien het voor AWS praktisch en rendabel moet blijven om instances met de chips aan te bieden.

AWS heeft met Graviton 2 eigen chips in handen die erg competitief zijn vergeleken met x86-servers. Intel moet mogelijk uit z’n pijp komen om de cloudprovider tevreden te houden en ook daarvan kan deze chip zonder naam een voorbeeld zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home