IaaS drijft uitgaven in cloudmarkt de hoogte in

Bedrijven zullen dit jaar 21,7 procent meer investeren in cloud vergeleken met vorig jaar. Vooral IaaS geeft die groei een boost.

In 2023 zullen bedrijven wereldwijd zo’n 597,3 miljard dollar investeren in de publieke cloud. Dat voorspelt Gartner. Het cijfer vertegenwoordigt een stijging van 21,7 procent tegenover vorig jaar, toen de markt goed was voor 491 miljard dollar.

IaaS

Groei blijft een gegeven voor alle segmenten van de publieke cloud, maar Gartner ziet één uitschieter. Infrastructure-as-a-Service (IaaS) zou dit jaar het meest aanspreken, met een groei van 30,9 procent. Met IaaS vertrouw je een cloudprovider om de onderliggende infrastructuur te leveren, in de regel met de hypervisor inbegrepen. Bedrijven willen met andere woorden virtuele machines afnemen in de publieke cloud om daar verder hun eigen toepassingen op te draaien en te beheren.

PaaS en SaaS

Op de tweede plaats staat Platform-as-a-Service, waarbij de cloudprovider ook het platform mee aanbiedt. Dat is vooral interessant in de context van containers, waar bijvoorbeeld integrale OpenShift-oplossing in de cloud aantrekkelijk kan zijn.

lees ook

IaaS, SaaS en PaaS: wat is het verschil?

Gartner ziet ook nog steeds een flinke groei in het enthousiasme voor totale software-oplossingen in de cloud (Software-as-a-Service of SaaS, zoals bijvoorbeeld Salesforce), maar die groei gaat met 17,9 procent een beetje minder snel. Het SaaS-segment is en blijft het grootste, goed voor 197 miljard dollar van de totale cloudinvesteringen. Meer bedriijven omarmen al SaaS, waardoor het logisch is dat de groei iets trager gaat.

Gartner denkt dat tegen 2026 75 procent van de organisaties de cloud als fundering zal meenemen voor zijn digitaliseringsplannen. Hyperscalers bepalen niet verrassend de cloud-agenda op dit moment.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home