Google wil Anthos in je datacenter krijgen met nieuwe naam en strategie

Google Cloud

Google verandert de on-premises extensie van het Google Cloud Platform van naam. Anthos wordt deel van het Distribured Cloud-portfolio en moet zo de strijd aangaan met Microsoft Azure Stack en AWS Outposts.

Google integreert Anthos met zijn Google Distributed Cloud-portfolio. Google Anthos was de naam voor de eerste poging van het bedrijf om zijn Google Cloud Platform uit te breiden naar het datacenter van de klant. Anthos liet gebruikers toe om zelf GCP-diensten te draaien op lokale hardware. De oplossing staat zo mooi tegenover Microsoft Azure Stack en AWS Outposts.

Eind vorig jaar introduceerde Google de Google Distributed Cloud (GDC). GDC laat klanten toe om beheerde servers met bijhorende software in hun datacenters of aan de Edge uit te rollen. Daarmee is GDC in feite een extensie van Anthos, maar Google zou Google niet zijn als het niet de weg van de meeste verwarring koos. Daarom was GDC een eigen product, los van Anthos en dus concurrentie voor de eigen dienst.

Anthos met een nieuwe naam

Nu rolt Google Anthos in GDC onder de naam GDC Virtual. Daarmee kunnen gebruikers hun eigen servers inzetten en daarop software plaatsen om zo tot een extensie van de Google Cloud te komen. De dienst lijkt geen nieuwe functionaliteit toe te voegen bovenop Anthos. Voor klanten van Anthos verandert er niets. Hun gebruikservaring blijft hetzelfde, net als de prijsstrategie.

Anthos bestaat dus nog, in theorie. Hoe lang dat zal duren is maar de vraag. Als Google één ding goed kan, dan is het wel chaos zaaien in de eigen diensten. Die veranderen immers constant van naam, functie en doelgroep, als ze niet op het befaamde Google-kerkhof terecht komen. Google claimt dat het consistenter is voor enterprise-gebruikers en dat klopt ook voor een stuk, al blijven we de indruk hebben dat het productstrategieteam van de internetreus een roulette-gebaseerde aanpak hanteert voor zijn beslissingen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home