Google gaat meer samenwerken met open source-bedrijven

Google Cloud Platform

Google heeft nieuwe en uitgebreide partnerships aangekondigd met open source-gecentreerde bedrijven. Bovendien zet de internetreus de uitbreiding naar nieuwe wereldwijde markten voort. Dit liet Google dinsdag weten tijdens de Google Cloud Next-conferentie in San Francisco. 

Google’s strategie richt zich op de multi-cloud, digitale transformatie en industrie. Manvinder Singh, Google’s hoofd van infrastructuurpartnerschappen, liet afgelopen week al weten dat Google Cloud samenwerkt met open source-gecentraliseerde bedrijven op het gebied van gegevensbeheer en analyse. Google Cloud Platform moet in zijn ogen de beste omgeving zijn voor het bouwen van applicaties.

De internetreus is om die reden dan ook partnerschips aangegaan met partijen als MongoDB, Confluent, DataStax, Elastic, InfluxData, Neo4j en Redis Labs. De samenwerking biedt naar eigen zeggen volledig beheerde services die worden uitgevoerd in de cloud. Dit zou gebeuren met de beste inspanningen om de prestaties en latency tussen de service en de toepassing te optimaliseren. 

Met een aantal van deze bedrijven startte Google Cloud afgelopen jaar al een samenwerkingsverband. Zo kondigden Google en Confluent bijvoorbeeld al aan, dat ze Confluent Cloud naar Google Cloud zouden brengen. Dit betreft een volledig beheerde streaming datadienst op basis van Apache Kafka.

Dataflow en Cloud Pub / Sub

Daarnaast heeft Google volgens ZDnet inmiddels eigen gegevensbeheerdiensten, die vergelijkbaar zijn met die van zijn nieuwe partners. Zo is Dataflow bijvoorbeeld een dienst voor het bouwen van gedistribueerde data pipelines. Cloud Pub / Sub is dan weer ontwikkeld om analytics en computersystemen voor evenementen te streamen. Volgens SearchDataManagement zal meer dan 70 procent van de toekomstige applicaties, die door zakelijke gebruikers worden ontwikkeld, draaien op een open source databasebeheersysteem. De keuze van Google om meer samen te werken met open source-gecentreerde bedrijven is dan ook begrijpelijk.

“We hebben behoorlijk wat groei gezien van onze klantenbasis op Google Cloud Platform, dus de combinatie is volkomen logisch. De verbeterde samenwerking stelt klanten in staat om werkelijk de waarde van een groot cloudplatform te hebben. Maar ook het voordeel van het gebruik van de beste technologieën, zoals die van ons”, aldus Sahir Azam, senior vice president of cloud products bij MongoDB. Het bedrijf zou zijn cloudproduct met 400 procent op jaarbasis zien groeien. 

Concurrentie

Concurrenten van Google hebben inmiddels ook de populariteit van open source-gebaseerde technologie erkend. Zo is Confluent Cloud sinds november 2017 ook beschikbaar op Amazon Web Services, ondanks dat Amazon ook zijn eigen Kinesis-service aanbiedt. Ook Amazon biedt met AWS DocumentDB een volledig beheerde documentendatabase die zich richt op MongoDB, al ervaart Azam Amazon hierdoor meer als concurrent dan partner.

“Over het algemeen maakt Google relatief sterkere partnerschappen door stappen te nemen. Het integreren van services van derden in de Google Cloud Console is daar een voorbeeld van. Ze zien duidelijk de waarde van diepere partnerschappen met enkele best-of-breed leveranciers als een manier om te differentiëren met andere grote cloudproviders”, aldus Azam.

 

Lees ook: Google Cloud Run combineert serverless en containers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home