Google Distributed Cloud Edge (GDCE) is vanaf nu beschikbaar in twee varianten: een volledige rack met zes servers of een aparte 1U-server.
GDCE is het eerste product van Google dat hardware en software combineert in een volledig beheerd rack of toestel binnen de netwerk edge-locatie van de klant. De opzet is eenvoudig: steek de hardware in het stopcontact, start de Google-software, log in en orkestreer workloads en data op de unit.
GDCE is het Google-alternatief van AWS Outposts of Microsoft Azure Stack. GDCE is verkrijgbaar in twee smaken: als complete rack inclusief zes servers of als enkele 1U-server. De rack bevat naast de servers ook switches en bekabeling en is compatibel met gelijkstroom of wisselstroom. Voorlopig kan je enkel on-premises racks bestellen in de VS, Canada, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het VK.
De enkele 1U-server is breder beschikbaar en bevat een RAID-gebaseerde lokale NFS, TPM en een optionele Nvidia GPU.
Google haalt enkele voorbeelden aan waarin GDCE ideaal is, waaronder computer vision-projecten, real-time robot inventarisbeheer, toestelsensoren om operationele efficiëntie van voertuigen te verbeteren of het verwijderen van gevoelige data voordat ze wordt geüpload naar de cloud.
Veel potentieel in de edge-markt
Vandaag staat Google op een verre derde plaats binnen de public cloud-sector. In een onderzoek van Flexera staat dat 80 procent van de enterprise-markt vandaag Microsoft Azure gebruikt, nipt voor AWS met 77 procent. Google volgt verder terug met 48 procent, Oracle Cloud Infrastructure staat op plaats vier met 27 procent.
De edge-markt zou volgens IDC in 2022 goed moeten zijn voor 176 miljard dollar, 14,8 procent meer dan vorig jaar. Het spreekt voor zich dat Google beter vroeger dan later met oplossingen voor de dag komt. Met GDCE kan het nu rechtstreeks concurreren met AWS en Microsoft.