Microsoft Azure Stack HCI v2 krijgt nieuw OS en flexibele installatie-opties

Microsoft Azure

Microsoft evolueert Azure Stack HCI en is niet langer een evolutie van Windows Server Software-Defined (WSSD). Omdat het een volledig nieuw stuk software is dat lokaal wordt geïnstalleerd, moeten bestaande klanten alles opnieuw installeren.

Microsoft introduceerde Azure Stack HCI vorig jaar als een hyperconverged infrastructure-oplossing om gevirtualiseerde workloads on-premises te draaien terwijl je geconnecteerd bent op Azure. Tijdens de virtuele Inspire-conferentie toont de cloudgigant nu de tweede generatie.

Lees dit: Hyperconvergence: wat is het en waarom is het belangrijk?

Waar de eerste versie een evolutie was van WSSD is de nieuwste iteratie van Azure Stack HCI niet gebaseerd op Windows Server. Volgens ZDNet is het gebaseerd op een nieuw host OS volledig onafhankelijk van Windows Server, specifiek ontwikkeld om HCI te draaien waarbij integratie met Azure hybrid is.

Publieke preview

Azure Stack HCI v2 krijgt met het nieuwe OS heel wat extra functionaliteit. Zo kunnen voortaan meerdere clusters en virtuele machines worden beheerd dankzij Azure Arc, de multicloud-oplossing van Microsoft. Er is een nieuwe uitrolwizard die de installatie eenvoudiger moet maken en een stretch cluster voor high-availability/disaster recovery. Verlengde security-updates voor Windows Server 2008 virtuele machines worden ook meegeleverd zonder extra kost.

Met Azure Stack HCI v2 kunnen klanten het nieuwe OS draaien op hun eigen hardware, onder voorbehoud dat die overeenkomt met de gevalideerde node-oplossingen van Microsoft. De lijst omvat heel wat populaire machines van onder andere HPE, Dell en Lenovo. Het is mogelijk dat je gespecialiseerde NIC’s of HBA’s moet aankopen, maar de kans is groot dat je al een compatibele server on-premises hebt om de nieuwe Azure Stack HCI-oplossing te installeren.

Lees dit: Microsoft sleutelt aan Azure Stack op basis van containers

Omdat het een volledig nieuw stuk software is dat lokaal wordt geïnstalleerd, moeten bestaande klanten een herinstallatie uitvoeren. Wie vandaag al wil experimenteren, kan met de publieke preview aan de slag. Microsoft heeft nog niet bekend gemaakt wanneer Azure Stack HCI v2 algemeen beschikbaar zal zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home