Google Cloud verwijdert per ongeluk data en back-ups van grote klant

Google Cloud

UniSuper, een Australisch pensioenfonds, zat met de handen in het haar nadat het plots zijn account met alle data verwijderd zag, inclusief back-ups. Google Cloud slaat mea culpa.

Op 2 mei meldde het Australische UniSuper dat zijn dienstverlening verstoord was wegens een probleem bij een externe serviceprovider. Al snel werd duidelijk dat het niet om een cyberaanval, maar om een pijnlijke vergissing vanwege Google Cloud ging. CEO Thomas Kurian moest zich in een gezamenlijk statement op de website van UniSuper verontschuldigen voor de fout.

‘Ongekende reeks gebeurtenissen’

Wat ging er precies mis? Kurian wijt het incident aan een ‘ongekende reeks gebeurtenissen’. Een verkeerde configuratie bij het provisioneren van Private Cloud-services leidde tot het volledig verwijderen van het cloudabonnement van UniSuper.

Daardoor was alle data van de klant in één klap verwijderd, inclusief alle back-ups die op het Google Cloud had bewaard. Google benadrukt dat het om een geïsoleerd incident gaat dat nooit eerder voorkwam, en dat het maatregelen zal nemen om ervoor te zorgen dat het geen tweede keer gebeurt.

Toch duurde het nog twee weken voordat UniSuper zich volledig wist te herstellen. Het Australische bedrijf had nochtans goede voorzorgmaatregelen genomen en zijn gegevens in twee regio’s gedupliceerd. Dat geeft je een stok achter de deur als één regio offline gaat, maar je bent nog steeds machteloos als je provider per ongeluk je account verwijdert.

Maak back-ups

Gelukkig had het Australische bedrijf de regels voor een geslaagde back-upstrategie goed gelezen en ook back-ups bij andere serviceproviders staan. Hierdoor wist het bedrijf de schade te beperken en het herstel van de gegevens in Google Cloud te bevorderen. Laat dit dan ook de belangrijkste les zijn die jouw bedrijf uit dit voorval kan trekken.

lees ook

In 3-2-1 naar een geslaagde back-upstrategie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home