Google Cloud verbetert data-analyse met AI-updates

Google Cloud

Google Cloud breidt zijn databaseportfolio uit met nieuwe updates waaronder verbeteringen zoals Spanner Graph, full-text zoeken en nieuwe edities van Spanner, gericht op AI-toepassingen en data-analyse. 

Tijdens Next Tokyo ‘24 heeft Google Cloud diverse updates aangekondigd voor hun Data Analytics en Database portfolio. Deze updates versterken de technologie van Google Cloud en bieden gebruikers nieuwe mogelijkheden om van data naar AI te gaan, interne processen te optimaliseren en waardevolle inzichten te verkrijgen. 

Uitbreidingen Spanner

Een belangrijke aankondiging is de introductie van Spanner Graph. Deze uitbreiding biedt grafiekverwerking op bijna onbeperkte schaal, waarmee klanten AI-toepassingen kunnen versterken met kennisgrafieken en op grafieken gebaseerde Retrieval-Augmented Generation (RAG). 

Daarnaast worden er full-text zoekmogelijkheden en dichtstbijliggende neighbor vectors zoeken toegevoegd aan Spanner. Full-text zoeken bouwt voort op Google’s expertise in zoekfuncties en biedt een schaalbare tekstzoekfunctionaliteit. Dichtstbijliggende neighbor vectors zoeken, gebaseerd op het ScaNN-zoekalgoritme, maakt AI-gestuurd semantisch zoeken mogelijk. 

Spanner wordt nu ook aangeboden in verschillende edities: Standard, Enterprise en Enterprise Plus. Deze edities bieden meer flexibiliteit en kostentransparantie voor klanten. 

Verbeteringen Bigtable en Cloud SQL

Google Cloud introduceert gedistribueerde Bigtable Counters, waardoor het eenvoudiger wordt om applicaties op schaal te bouwen met real-time geïntegreerde analyses. Ook wordt SQL-ondersteuning voor Bigtable toegevoegd, wat ontwikkelaars in staat stelt om hun bestaande SQL-kennis te gebruiken voor het raadplegen van Bigtable-data, terwijl de flexibiliteit van het datamodel behouden blijft. Dit wordt beschouwd als de grootste verandering in Bigtable sinds de lancering meer dan twintig jaar geleden. 

De Cloud SQL Enterprise Plus-editie voor SQL Server biedt tot vier keer betere leesprestaties vergeleken met de Enterprise-editie. 

Looker en BigQuery integraties

In Looker worden nieuwe AI-gestuurde mogelijkheden geïntroduceerd, zoals formulehulp en diageneratie, die nu beschikbaar zijn in preview. Deze functies bieden klanten nieuwe manieren om bedrijfsdata te beheren en snel inzichten te verkrijgen. 

lees ook

Belgische cloudmarkt groeit snel, hyperscalers zwaaien de plak

Ten slotte integreert Google Cloud een dataplatform met BigQuery, waarmee klanten gestructureerde, ongestructureerde en open-formaat data kunnen analyseren met behulp van SQL, Spark en Vertex AI-integraties. 

Met deze updates biedt Google Cloud zijn gebruikers krachtige nieuwe tools om data-analyse en AI-toepassingen naar een hoger niveau te tillen. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home