Google Cloud schermt data van Europese klanten af

google cloud mwc

Google breidt het soevereine cloudaanbod voor de Europese Unie uit. De toevoeging van een ‘dataschild’ moet klanten geruststellen dat hun data afgeschermd zijn voor de Amerikaanse overheid.

Google Cloud introduceert nieuwe diensten en samenwerkingen om klanten wereldwijd meer controle, keuzevrijheid en veiligheid in de cloud te bieden. De updates richten zich op het verhogen van digitale soevereiniteit, zonder afbreuk te doen aan functionaliteit.

De vraag naar soevereine clouddiensten stijgt in Europa, zegt Hayete Gallot van Google aan Financial Times. Het is geen geheim dat de Amerikaanse overheid zich het recht kan toe-eigenen gegevens op te vragen van zijn nationale providers, ook buiten de landsgrenzen. Europese bedrijven leken daar, op de meest gereguleerde sectoren na, lang mee te kunnen leven, maar dat is sinds Trump weer aan de macht is snel aan het veranderen.

Dataschild

Google Cloud voegt een reeks nieuwe opties toe aan zijn portfolio van soevereine cloudoplossingen. Onder meer Google Cloud Data Boundary stelt klanten in staat om hun data-opslag en -verwerking geografisch af te bakenen. Klanten kunnen daarbij hun encryptiesleutels buiten de infrastructuur van Google beheren.

Een uitbreiding van Google Workspace maakt het mogelijk om data lokaal op te slaan binnen de VS of de EU, met bijkomende beveiligingsmaatregelen zoals klantzijde-encryptie. Daarnaast introduceert Google Cloud het User Data Shield, een beveiligingslaag die gebruikmaakt van Mandiant-diensten en regelmatige penetratietests.

Voor sectoren met uitzonderlijke beveiligingseisen zoals defensie of inlichtingendiensten biedt Google air-gapped clouddiensten aan, die ook zonder netwerkverbinding beschikbaar zijn. Google brengt tenslotte zijn Dedicated Cloud na een uitrol in Frankrijk naar Duitsland. Deze dienst wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met Thales, om te verzekeren dat de dienst aan soevereiniteitsnormen voldoet.

Lokale partners

Google benadrukt dat het samenwerkt met lokale overheden en partners om de lokaal verankerde diensten die het onder de vlag ‘soeverein’ uitrolt aan te bieden, zoals Proximus in België of Thales in Frankrijk. In het soevereiniteitsverhaal is dat geen toevoeging in de marge. Google kan de beloften van soevereine cloud enkel waarmaken wanneer het de encryptiesleutels afstaat aan de klanten zelf, of mee laat beheren door een lokale partner.

Google is niet de enige cloudreus die inspeelt op de groeiende vraag naar lokaal verankerde clouddiensten. Microsoft rolde in februari zijn Data Boundary uit om de grenzen van klantgegevens af te bakenen en belooft klanten meer controle en beveiliging. Ook AWS biedt soevereine clouddiensten aan, al houdt het de touwtjes zoveel mogelijk zelf in handen.