Google Cloud maakt CDN-technologie achter YouTube beschikbaar voor klanten

Google Cloud

Google lanceert zijn Media CDN voor het Google Cloud Platform. Dat content delivery network is gebaseerd op de technologie die YouTube gebruikt.

Google gaat concurreren met de content delivery networks van onder andere Microsoft, AWS en Cloudflare en lanceert daartoe zijn eigen Media CDN. Daarmee wil Google klanten ondersteunen die streamingdiensten naar hun klanten willen brengen. De infrastructuur achter het aanbod is gebaseerd op een decennium aan ervaring met YouTube, dat gebruikers wereldwijd dagelijks met meer dan een miljard uur aan video serveert.

Wereldwijd aanwezig

Met het Media CDN krijgen klanten die video willen aanbieden toegang tot een netwerk met een aanwezigheid in meer dan 200 landen en 1.300 steden. Dat laat hen toe om content dichter bij de eindconsument te plaatsen, zodat die een betere ervaring met minder latency krijgt. Google heeft al een Cloud CDN-portfolio voor meer traditionele webtoepassingen, waarop Media CDN verder bouwt.

Media CDN ondersteunt standaard QUICK (HTTP/3), TLS 1.3, en BBR. Een geavanceerde cachestructuur zorgt ervoor dat de originele servers waarop de content staat, zo min mogelijk belast worden. Het hele Media CDN werkt via API’s. Wie voor de oplossing van Google kiest, krijgt verder een dashboard met realtime zichtbaarheid over het gebruik. Google communiceert geen standaardprijzen voor de dienst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home