Google Cloud lanceert goedkopere compute-instances

Google Cloud

Met E2 lanceert Google een goedkopere variant van zijn general compute-instances op het Google Cloud Platform. De besparing is mogelijk dankzij een zelfgebouwde scheduler waarmee virtuele machines efficiënter gebruik maken van beschikbare hardware.

Googles nieuwe E2-instances op het Google Cloud Platform (GCP) bieden general compute aan een prijskaartje dat tot 31 procent lager ligt dan klassieke N1-instances. De prijsdaling is het gevolg van het werk dat Google-ingenieurs investeerden in een nieuwe cpu-scheduler. Die kan virtueel cpu- en geheugengebruik dynamischer mappen naar de fysieke hardware. Bovendien is de plaatsing van virtuele machines flexibeler en kunnen ze in een mum van tijd verplaatst worden naar een andere host, moest dat mogelijk zijn.

Efficiëntie en besparing

Het systeem zorgt er voor dat VM’s efficiënter verdeeld worden over de hardware, waardoor Googles investering geoptimaliseerd wordt. De bijhorende besparing rekent Google door naar de consument in het kader van zijn concurrentiestrijd tegen Microsoft en marktleider AWS. Google zet de E2-instances rechtstreeks tegenover het aanbod van zijn rivalen en claimt dat ze langdurig piekgebruik van de cpu ondersteunen zonder throttling of een gecompliceerd pricingplan.

De E2-familie is opgesplitst in twee grote subfamilies. De eerste omvat ‘standard’, ‘high cpu’ en ‘high mem’. De instances zijn telkens beschikbaar met 2 tot 16 vcpu’s, gekoppeld aan 2 GB tot 128 GB aan geheugen al naargelang de configuratie die je kiest. Verder voorziet Google een kleine verzameling van VM’s voor bescheiden workloads, verdeeld onder ‘micro’, ‘small’ en ‘medium’. Van iedere categorie is er maar één instance configureerbaar met telkens 2 vcpu’s en respectievelijk 1 GB, 2 GB en 4 GB aan geheugen. De beschikbare vcpu-rekenkracht is beperkt tot de helft of zelfs maar een kwart van klassieke vcpu-capaciteiten. De instances zijn gericht op wie echt weinig x86-compute nodig heeft.

X86 versus Arm

De ondersteunende hardware voor het aanbod blijft x86-gebaseerd en is afkomstig van Intel AMD. Daarmee verschilt de aanpak van Google van die van AWS. Die laatste biedt ook goedkopere general compute-instances, maar de besparing is daar afkomstig van de eigen Arm Graviton-SoC waarrond de systemen zijn gebouwd. Omdat Googles systeem softwaregebaseerd is, is de kans groot dat de cloudspecialist de verbeterde scheduler op termijn ook naar andere instances zal brengen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home