Google Cloud lanceert Archive Storage voor langetermijnopslag

Google Cloud

Google heeft Archive Storage algemeen beschikbaar gemaakt op zijn cloudplatform. De services is bedoeld voor data die nauwelijks wordt gebruikt en langer dan twaalf maanden moet worden bewaard.

Archive Storage werd vorig jaar reeds in preview gelanceerd en vormt een vierde tier in de opslagopties die Google aanbiedt op zijn cloudplatform, na Standard, Nearline en Coldline. De verschillende tiers onderscheiden zich van elkaar volgens de frequentie waarop data moeten worden aangesproken, de vereiste prestaties en natuurlijk ook de prijs van de opslag.

Volgens Google is Archive Storage met name geschikt voor data die lange tijd moet worden bewaard, maar slechts zelden wordt geraadpleegd. Denk bijvoorbeeld aan opslag voor compliance-doeleinden, het bewaren van onderzoeksdata of archiefopslag van overheidsinstellingen.

Data snel beschikbaar

Google onderscheidt zich van alternatieve aanbiedingen met zijn nagenoeg onmiddellijke toegang tot de data in Archive Storage, wanneer dat nodig is. Het gebruikt daarvoor dezelfde api’s als in zijn andere opslagtiers, waardoor de ervaring dezelfde is.

“In tegenstelling tot tape en cloudoplossingen van de eerste generatie elimineert onze aanpak de noodzaak voor een afzonderlijk ophaalproces”, klinkt het in de aankondiging. “In plaats van uren of dagen te wachten, biedt de Archive-klasse vrijwel onmiddellijk (milliseconden) toegang tot je gegevens wanneer dat nodig is.”

Goedkope opslag, dure toegang

Opslag in Archive Storage begint vanaf 0,0012 dollar per GB per maand, ofwel 1,23 dollar per TB per maand. De kost om operaties uit te voeren op de data ligt evenwel tien keer hoger dan in Standard Storage, terwijl het oproepen van data vijf keer duurder is.

Google benadrukt dan ook dat Archive Storage bedoeld is voor data die langer dan een jaar moeten worden bewaard en minder dan één keer per jaar worden geraadpleegd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home