Google Cloud groeit snel, maar hinkt AWS en Azure achterna

Google Cloud Platform

Alphabet, de holding boven Google, heeft pas zijn resultaten voor het laatste kwartaal van fiscaal jaar 2019 gepubliceerd. Daarbij wordt de omzet voor het eerst opgesplitst en krijgen we een beter zicht op de prestaties van Google Cloud.

Google Cloud groeide 53 procent jaar op jaar en heeft een jaarlijkse run rate van 10 miljard dollar bereikt. In Q4 2019 boekte de cloudafdeling van Google 2,6 miljard dollar omzet. Op jaarbasis was dat net geen 9 miljard.

Met name het IaaS-aanbod van Google Cloud Platform noteerde de grootste groei, mede dankzij de focus op analytics. “De groeisnelheid van GCP was aanzienlijk hoger dan die van Cloud in het algemeen en versnelde van 2018 tot 2019”, zei Sundar Pichai, CEO van Alphabet en Google, tijdens een conference call die door ZDNet werd bijgewoond.

Nieuwe strategie heeft effect

Het aantal clouddeals met een waarde van meer dan 50 miljoen dollar is volgens Pichai verdubbeld jaar op jaar. Google haalde eind 2018 ex-Oracle-topman Thomas Kurian aan boord om het Google Cloud Platform meer naar enterprises te oriënteren en die strategie lijkt zijn vruchten af te werpen.

Volgens CFO Ruth Porat kende ook Googles multi-cloudaanbod Anthos een sterke introductie op de markt. Anthos steunt op Kubernetes en laat toe om applicaties in elke mogelijke cloudomgeving of on-premises te draaien.

Ook G Suite bleef groeien, zowel in het kmo- als enterprise-segment, al moet het cloudkantoorpakket van Google rivaal Office 365 nog steeds ver voor zich dulden. Tijdens Google Cloud Next eind vorig jaar leerden we meer over Googles langetermijnplan waarmee het Microsoft ooit hoopt te kunnen onttronen.

Snel groeiende dwerg

Googles recentste kwartaalcijfers tonen dat het bedrijf snel groeit in cloud, maar het hinkt nog ver achterop ten opzichte van Amazon Web Services en Microsoft Azure.

AWS noteerde voor zijn recentste kwartaal een omzet van 9,9 miljard dollar, ofwel bijna het viervoud van Google Cloud. Microsoft maakt geen afzonderlijke cijfers voor Azure bekend, maar het wordt algemeen aangenomen dat de reus uit Redmond kort volgt op Amazon.

Lees ook: Hoe Google Microsoft Azure en AWS wil evenaren met zijn cloud en Hoe Google Microsoft Office van de troon wil stoten. Op zijn afgelopen Cloud Next-conferentie in Londen leerden we meer over Googles cloudambities en de strategieën om die te verwezenlijken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home