Google Cloud zet in op cloud-native netwerktools voor telecom serviceproviders

Google Cloud Platform GDP

Google Cloud lanceert drie nieuwe telecomproducten die samen een cloudoplossing vormen voor communicatie service providers (CSP’s).

De Google Distributed Cloud Edge krijgt een update zodat CSP’s een cloud-native netwerk kunnen uitrollen binnen een hybride cloudomgeving. Hiermee kunnen serviceproviders de infrastructuur van Google Cloud tot aan de uiterste edge van hun Radio Access Network (RAN) uitbreiden, alsook in de kern van hun 5G-netwerken.

Google Cloud CEO Thomas Kurian benadrukt tijdens de aankondiging op Mobile World Congress dat CSP’s vandaag onder druk worden gezet om snel nieuwe generatie netwerken uit te rollen. Om de bijhorende (operationele) kosten in toom te houden, moet je volgens hem wel overstappen naar cloud-native principes binnen netwerkarchitectuur.

“Hiermee accelereer je groei van abonnees via holistische datamanagementbronnen. CSP’s kunnen hiermee het gat dichten tussen de connectiviteit vandaag en die van morgen.”

lees ook

Google: ‘Slecht geconfigureerde API’s zijn gevaar voor cloud’

Sneller uitrollen via automatisatie

Volgens Google Cloud is er een groeiende trend waar CSP’s steeds meer cloud-native netwerkfuncties omarmen. Het is echter belangrijk dat je in een cloud-native omgeving handig gebruik maakt van automatisatie. Om dat te realiseren introduceert Google Cloud drie nieuwe telecomproducten.

Met Telecom Netwerk Automation lanceert Google Cloud een dienst voor CSP’s om sneller (edge)netwerken uit te rollen. De cloud-native automatisatietool is gebaseerd op Kubernetes en wordt beheerd door het opensource Nephio-project dat Google introduceerde in 2022. Telecom Netwerk Automation is vanaf vandaag in private preview beschikbaar en heeft als doel om de time-to-market te versnellen door een grotere interoperabiliteit aan te bieden tussen aanbieders om configuratiefouten te beperken.

Nieuwe omzetbronnen vinden

Telecom Data Fabric is het tweede luik en genereert inzichten in hun netwerkdata om prestaties en betrouwbaarheid te optimaliseren. De dienst integreert Googles BigQuery analyticsdienst en DataPlex data mesharchitectuur. Het biedt CSP’s ook een manier om AI analytics-applicaties te bouwen ter ondersteuning van cross-domein netweroperaties en energie-efficiëntie. Ook deze dienst is nu in publieke preview beschikbaar.

lees ook

Google volgt AWS en maakt werk van eigen serverchips

Tot slot is er Telecom Subscriber Insights om CSP’s te helpen om nieuwe omzetbronnen te vinden. De AI-aangedreven tool biedt bedrijven extra inzichten in bestaande databronnen op een privacyveilige manier. Het verwerkt en analyseert data met algoritmes en stelt acties voor om meer te halen uit klanten over meerdere kanalen. Het resultaat moet meer upsell- en cross-sell-mogelijkheden opleveren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home