Frankrijk en Australië bouwen een kwantumsupercomputer

De Franse president Emmanuel Macron en de Australische premier Malcolm Turnbull hebben een Memorandum of Understanding ondertekend om een kwantumsupercomputer te bouwen.

Het Australische bedrijf Silicon Quantum Computing (SQC) en de Franse onderzoeksorganisatie Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives (CEA) zullen aan het project werken.

Bij een kwantumcomputer hoef je tegenstelling tot traditionele computers, geen gegevens te coderen in binaire cijfers. Quantum computing maakt het mogelijk dat bits zich in superposities bevinden en dat betekent dat ze tegelijkertijd zowel 0 als 1 kunnen zijn. Deze computers zullen onvergelijkbaar sneller zijn dan zelfs de snelste supercomputers van nu.

De overeenkomst tussen Frankrijk en Australië voorziet in de oprichting van een joint venture die technologie zal ontwikkelen en op zoek zal gaan naar commerciële mogelijkheden. Volgens professor Michelle Simmon, directeur van SQC, zullen kwantumcomputers de IT-industrie radicaal veranderen. “We hebben een fenomenaal leiderschap op het gebied van silicium quantum computing voor verschillende platforms,” vertelt Simmon aan ZDnet.com. “SQC is nu snel bezig om al deze technologieën te commercialiseren.”

Een aantal technische bedrijven waaronder IBM ontwikkelen al quantumcomputers. Deze zijn echter nog lang niet commercieel inzetbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home