Forse toename Kubernetes en containers bij bedrijven

kubernetes container docker

Containertechnologie, met Kubernetes voorop, is in een jaar tijd volwassen geworden en verhuisd van experimenten naar productie. De innovatieve technologie en het bijbehorende orkestratieplatform zijn niet langer het terrein van ontwikkelaars, maar behoren tot de mainstream van enterprise IT.

Dit blijkt uit een survey onder ruim 500 IT-leiders, zoals uitgevoerd door Diamanti. Volgens het onderzoek is er in 2019 een duidelijke toename van investeringen in containertechnologie waar te nemen. Ruim 38 procent van de bedrijven heeft dit jaar al voor zo’n 100.000 dollar geïnvesteerd in containertechnologie. Over heel 2018 gemeten, betrof dat percentage nog 33 procent. Bovendien investeert ruim 25 procent van de bedrijven zelfs meer dan 250.000 dollar in de technologie.

IT-teams

Ook is merkbaar dat IT-teams de technologie intern aan het pushen zijn, aldus ZDNet. Was er in 2018 nog sprake van 17 procent, staat de teller dit jaar al op meer dan 35 procent. IT-teams nemen in deze naar eigen zeggen de verantwoordelijkheid voor containers over van DevOps-teams, ontwikkelaars en applicatie-eigenaren. 

Verder zijn ook multi-cloud en hybride omgevingen natuurlijke aanjagers voor het implementeren van containers. Zo zijn er inmiddels containerapplicaties te vinden bij on-premises (45 procent), private cloud (29 procent) en public cloud (tot 37 procent). “Bedrijven hebben duidelijk geleerd dat ze containers en Kubernetes op locatie en in de openbare cloud kunnen gebruiken. Elk van de drie grote openbare cloudproviders ondersteunt een conforme versie van Kubernetes”, aldus het onderzoeksrapport.

Toename use-cases

Dat containers steeds meer mainstream worden, blijkt ook uit de toename van het aantal gemelde use-cases. De focus van IT-teams zou niet langer alleen liggen op cloud-native apps, lichtgewicht stateless-apps en big data, goed voor respectievelijk 21 procent, 14 procent en 15 procent van de aandacht. 

Zo zouden veel respondenten vandaag de dag meer geïnteresseerd zijn in een bredere verscheidenheid van use-cases, waarvan sommige duidelijk niet voorkomen in de onderzoekslijst met verstrekte keuzes. Het percentage respondenten dat ‘overig’ verkoos boven eerder vernoemde aandachtsvelden, nam met drievoud toe.

Tekort aan vaardigheden

Met een toename in populariteit van containertechnologie neemt ook het tekort aan kennis en kunde op dit gebied toe. “Het aantal respondenten dat meldt dat het tekort aan vaardigheden een belangrijke remmer van de adoptie was, steeg van 15 procent naar bijna 25 procent. Bijna 65 procent beoordeelt het tekort aan vaardigheden als een middelmatige of belangrijke adoptieremmer”, aldus het onderzoeksrapport. 

Bovendien worden containers in veel gevallen bovenop een hypervisor geïmplementeerd. Organisaties beschikken aanvankelijk niet over de tools en processen om containers op bare-metal servers te draaien. Zo draait 21 procent van de containers voor nu op bare metal. Volgens de onderzoekers helpen containers de VM-belasting verlagen, wanneer ze op bare metal draaien in plaats van in virtuele machines. “Het onderzoek suggereert dat bedrijven de acceptatie van bare-metal versnellen, als een manier om hun containerimplementaties te optimaliseren”, aldus het rapport.

Gerelateerd: Kubernetes: wat is het en waarom verovert het in snel tempo de wereld?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home