Europese commissie onderzoekt Facebook Libra op concurrentiebeperking

Facebook Libra

De Europese Commissie (EC) doet onderzoek naar het Libra-cryptocurrency-project van Facebook nog voordat deze is gelanceerd. De EC is bezorgdheid dat Libra concurrentiebeperkingen kan instellen op informatie die zal worden uitgewisseld.

Bovendien is de EC ook bezorgd over het gebruik van consumentengegevens. Dit blijkt uit een document dat beschreven wordt als een ‘standaardonderdeel van een EU-onderzoek in een vroeg stadium om informatie te verzamelen’, aldus Silicon Angle. De aankondiging vanuit de EC zorgde meteen voor een lichte daling van het Facebook-aandeel met 1,3 procent.

Uitsluitend Facebook-diensten

De bezorgdheid vanuit de EC over mogelijke concurrentiebeperkingen lijkt verband te houden met een overtuiging dat door Libra ondersteunende applicaties uitsluitend zouden worden geïntegreerd in WhatsApp en Messenger. Enkel en alleen Facebook-diensten.

Facebook richtte zelf eerder al de Libra Foundation op. De stichting moet ervoor zorgen dat de onafhankelijkheid van de digitale valuta gewaarborgd blijft. Inmiddels hebben zich ook al bedrijven gemeld die Libra zouden ondersteunen, waaronder Mastercard, Visa en PayPal.

Kritiek VS

Overigens uitte ook de Amerikaanse overheid de nodige kritiek op Libra. Er zouden aan de andere kant van de oceaan legitieme zorgen zijn, gezien de dominante positie van Facebook inzake social networking, messaging en het feit dat Facebook-apps downloadlijsten zouden domineren.

Naast Facebook heeft inmiddels ook Binance een eigen cryptocurrency-project aangekondigd. De grootste cryptocurrency exchange van de wereld berichtte maandag over de oprichting van Venus. Een digitale valuta die de tegenhanger van Libra moet worden. Binance deed meteen ook een oproep aan anderen mee te doen bij het opzetten van nieuwe valuta-koppelde stabiele munten.

 

Gerelateerd: Libra van Facebook zal niet zoveel energie vereisen als Bitcoin

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home