Europese cloudindustrie groeit, maar kloof met Amerikaanse reuzen groeit mee

europese cloudindustrie groeit

Europese cloudproviders hebben hun omzet spectaculair zien stijgen in de laatste vijf jaar, maar dat vertaalt zich niet in meer marktaandeel.

Volgens marktcijfers van Synergy Research Group bedroeg de totale waarde van de Europese cloudindustrie 10,4 miljard euro. Een vervijfvoudiging van wat de markt in 2017 waard was. Europese cloudproviders over deze periode van vijf jaar hun inkomsten met 167 procent stijgen. IaaS- en SaaS-diensten zijn de best verkopende diensten.

lees ook

Cloudbeveiliging bij Benelux-bedrijven: 86% had minstens 1 incident het afgelopen jaar

De grootste Europese cloudproviders komen uit Duitsland, met SAP en Deutsche Telekom. Daarna volgen het Franse OVHCloud en Orange en het Italiaanse Telecom Italia. De Europese markt telt daarnaast ook veel kleinere, lokale spelers.

Meer omzet, maar minder marktaandeel

Ondanks die mooie en constante groei die de Europese cloudindustrie weet neer te zetten, spelen de regionale providers nog steeds een figurantenrol in hun thuismarkt. Het totale marktaandeel van de Europese spelers is sinds 2017 zelfs gezakt van 27 procent naar 13 procent. Ter illustratie: de grootste spelers SAP en Deutsche Telekom halen slechts twee procent.

De marktdominantie van de grote drie Amerikaanse cloudreuzen AWS, Microsoft Azure en Google Cloud wordt steeds prominenter. Onder hun drietjes verdelen ze 72 procent van de Europese koek. Lokale partijen moeten tevreden zijn met de kruimels die nog overblijven.

Synergy Research Group verwacht ook geen snelle kentering in de machtsverhoudingen. Dat de cloudindustrie volgens analisten in spoedtempo richting de één triljoen dollar groeit, zal dus het meest van al de grote leveranciers goed uitkomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home