ECB-topman: ‘Libra lanceert pas wanneer regulatoren tevreden zijn’

Facebook Libra

Facebooks cryptomunt Libra zal alleen maar het licht kunnen zien wanneer alle zorgen, gaande van witwassen tot financiële stabiliteit, van regulatoren wereldwijd zijn verholpen. 

Dat zegt Benoit Coeure, bestuurslid van de Europese Centrale Bank en voorzitter van een internationale werkgroep rond Libra, tegenover Reuters in de marge van de G7-top in het Franse Chantilly. Vanwege het enorme wereldwijde bereik van Facebook, is het volgens Coeure essentieel dat de munt vanaf dag één “veilig, robuust en veerkrachtig” is.

Libra werd vorige maand door Facebook aangekondigd als een voordelig alternatief betaalmiddel in regio’s waar veel mensen nog geen toegang hebben tot traditionele financiële diensten. De munt steunt op vier officiële valuta’s om de stabiliteit te garanderen en wordt beheerd door een consortium dat naast Facebook nog 27 andere stichtende leden telt.

Wanneer Libra uiteindelijk lanceert, zal de digitale munt beschikbaar zijn voor miljarden Facebook- en WhatsApp-gebruikers wereldwijd. Facebook mikt op een lancering in 2020, maar daar zouden regulatoren wel eens een stokje tussen kunnen steken. De werkgroep van Coeure zal de munt onderzoeken en zijn bevindingen later dit jaar presenteren tijdens de bijeenkomst van het IMF in oktober. De noodzaak voor “langdurige discussie” wordt daarbij niet uitgesloten.

Hiaten

“We zullen mogelijk vaststellen dat er hiaten of inconsistenties zijn waarvoor een langdurige discussie door regulatoren vereist is over hoe het anders moet”, vertelt Coeure. “De autoriteiten zullen zulke projecten niet laten gebeuren voordat we antwoorden op onze vragen en het juiste regelgevingskader hebben.”

Regulatoren vrezen dat de munt, die toelaat om geldtransfers onder een pseudoniem uit te voeren, kan worden gebruikt voor witwaspraktijken of het financieren van terrorisme. Bovendien willen ze garanties over de beveiligingsmechanismen die het Libra-consortium toepast om ervoor te zorgen dat hun reserves bestand zijn tegen een bankrun, en dat de privacy- en eigendomsrechten van gebruikers worden beschermd.

Gerelateerd: Libra van Facebook zal niet zoveel energie vereisen als Bitcoin

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home