Doeltreffendheid organisatie verbetert nauwelijks na cloudtransitie

multi-cloud

Slechts 30 procent van de organisaties die naar de cloud zijn gemigreerd vindt dat de doeltreffendheid van de organisatie door de overgang is verbeterd. Dat komt grotendeels omdat hun aanpak niet is aangepast aan de bedrijfsstrategie.

Dat blijkt uit de eerste Unisys Cloud Succe Barometer. De nieuwe studie, die de impact en het belang van de cloud onderzoekt, toont aan dat er een sterk verband is tussen het succes met de cloud en de strategische planning. Voor het onderzoek zijn 1.000 senior IT- en bedrijfsleiders in 13 landen over de hele wereld bevraagd, inclusief België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Kernelement van de bedrijfsstrategie

De doeltreffendheid van de organisatie verbetert pas op het moment dat de cloudtransitie een kernelement van de bedrijfsstrategie is. 83 procent van de respondenten geeft aan op dat vlak een verbetering te hebben gezien sinds de overgang naar de cloud. Daar waar de cloud geen kernelement van de bedrijfsstrategie vormt, vindt een kleine 30 procent dat de doeltreffendheid van de organisatie sinds de overgang naar de cloud is verbeterd.

Organisaties die eenmaal de voordelen van de cloud hebben ondervonden, blijven investeren in de oplossing. Zo zegt 80 procent van plan te zijn om in 2020 aanzienlijk te investeren in hun cloud computing, dat gezien ze hebben gemerkt dat de doeltreffendheid van hun organisatie significant is verbeterd.

‘Strategisch perspectief levert betere resultaten op’

“Uit onze resultaten blijkt dat de meerderheid van de organisaties haar gebruik van cloud computing vanuit een tactisch perspectief aanpakt. Nu kunnen tactische zetten zeer krachtig zijn, maar onze bevindingen geven aan dat een strategisch perspectief en een integratie met de bedrijfsplanning meer resultaat oplevert. Een echt engagement voor de cloud is cruciaal en de cloud moet worden geïntegreerd in de algemene bedrijfsstrategie zodat hij kan worden benut om de doelstellingen te bereiken”, constateert Wim Boeykens, Executive Leader bij Unisys België.

Multi-cloudoplossingen

Voor wat betreft het omarmen van multi-cloudoplossingen is er nog een lange weg te gaan. Slechts 28 procent van de respondenten zegt te kiezen voor meerdere cloudproviders. Hierdoor kunnen ze de beste diensten van elke provider benutten en deze aanpassen aan de noden (en verwachtingen) van de organisatie. Ondanks het minimale gebruik door organisaties zegt 42 procent getroffen te zijn door een concurrent die wel al gebruik maakt van cloudinnovaties.

“Multi-cloud vertegenwoordigt de toekomst van cloud computing. Organisaties die multi-cloudstrategieënhanteren, kunnen applicaties ontwerpen die operationeel zijn op elk openbaar cloudplatform, waardoor hun marktwaarde en -macht toeneemt. Bovendien geeft een multi-cloudstrategie organisaties meer autonomie over het beheer van hun gegevens en helpt die om het risico te spreiden in geval van downtime. Het geeft bedrijven meer troeven in handen tijdens zakelijke onderhandelingen en het levert hen tevens een besparing op doordat ze voor hun verschillende servicebehoeften kunnen kijken naar de meest gunstige tarieven van meerdere leveranciers”, zegt Boeykens.

Voordelen multi-cloud

Toch biedt de multi-cloud volgens de meeste de senior bedrijfsleiders (73%) meer voordelen dan nadelen. De belangrijkste verwachtingen die men had van de cloud waren: 

  • een verbeterde beveiliging (64%)
  • lagere kosten (50%)
  • verbeterde personeelsproductiviteit (40%) 
  • verbeterde wendbaarheid om aan de vraag tegemoet te komen (40%) 
  • betere klantervaring (40%)

Uit de Unisys-cloudsuccesbarometer blijkt dat de meerderheid van de bedrijfsleiders vindt, dat de migratie naar de cloud aan hun verwachtingen had voldaan of deze overtrof met: 

  • betrekking tot de beveiliging (77%) 
  • verbeterde toeleveringsketen (75%) 
  • het stimuleren van vernieuwing (73%). 

Volgens de respondenten voldeed de migratie naar de cloud niet aan de verwachtingen voor wat betreft een verbeterde personeelsproductiviteit (32%), hogere inkomsten (32%), kostenbeheer of -verlaging (35%) en een verlaagde personeelsbezetting (38%).

Digitale vernieuwing

Boeykens: “Om de hiaten in die bedrijfsresultaten te vullen, is er meer nodig dan een ‘lift & shift’-transitie van IT-applicaties en -infrastructuur naar de cloud. Dat is inclusief inkomsten, kosten, productiviteit, vernieuwing en doeltreffendheid van de organisatie. Daarvoor moet de manier waarop bedrijven werken worden veranderd om beter aan te sluiten bij klanten en personeel. Bovendien moet hun houding ten opzichte van digitale vernieuwing veranderen. Een strategische planning is net als beveiliging, schaalbaarheid, realistische termijnen en bijscholingen voor het personeel cruciaal voor een succesvolle cloudimplementatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home