Docker zit in financieel zwaar weer

Docker kampt met financiële problemen. Dat blijkt uit een gelekte interne memo van de CEO van Docker, Rob Bearden, waarin hij zijn medewerkers prees “ondanks de onzekerheid, die aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengt.”

“We hebben met investeerders samengewerkt om meer financiering te krijgen om onze strategie verder uit te voeren. Ik wilde een snelle update delen over waar we staan. We zijn momenteel in actieve onderhandelingen met twee investeerders en werken momenteel de finale details uit. We zouden je binnen enkele weken een completere update moeten kunnen bieden”, aldus een passage uit de memo van Bearden, waar ZDNet over bericht.

Ondanks dat Docker zo’n 272,9 miljoen dollar wist op te halen, is het container-bedrijf niet winstgevend geweest. Durfinvesteerders als ME Cloud Ventures, Benchmark, Coatue Management, Goldman Sachs en Greylock Partners, die Docker door een Series E-financieringsronde hielpen, zijn waarschijnlijk dan ook niet gelukkig dat er na bijna zes jaar nog steeds geen sprake is van een beursgang van het bedrijf.

Voormalig Docker-CEO, Steve Singh, beloofde afgelopen mei nog dat Docker tegen het einde van dit boekjaar een positieve cashflow zou hebben. Uitgaande van de gelekte memo lijkt dat dus niet het geval te zijn geweest. Waarom zou je anders op zoek zijn naar extra kapitaal? 

Gemis levensvatbaar businessplan

Toch gaat het gerucht al een tijdje dat Docker in de problemen zou zitten en daardoor overgenomen wordt. Het kernprobleem zou liggen bij het feit dat het container-bedrijf niet beschikt over een levensvatbaar businessplan.

Zo had Docker deels gehoopt op containerorchestratie in te zetten, met Docker Swarm als winstpost. Helaas voor Docker kwam Kubernetes om de hoek kijken, wat min of meer het einde voor het container-bedrijf betekende voor wat betreft containerorchestratie. Kubernetes is het containerorchestratieplatform bij uitstek geworden en laat weinig ruimte over voor anderen. Daarbij heeft Docker zelf ook Kubernetes geadopteerd.

“Docker kan ontwikkelaarsdiensten, CI/CD-diensten, contentmanagementservices en beveiligingsdiensten bovenop dat substraat toevoegen, of het nu onze Kubernetes-cluster is of die van iemand anders”, aldus een eerdere uitspraak van Scott Johnston, Chief Product Officer van Docker, tegen Forbes.

Geen brede opensourcecommunity

Daarbij heeft Docker geen vrienden gemaakt in de opensourcecommunity. Volgens investeerder en technoloog Ben Kepes is Docker het slachtoffer van zijn eigen arrogantie en ‘grootheidswaan’: “Ze dachten dat ze een ommuurde tuin konden creëren achter de rug van een OSS-project en zagen niet in dat er een duidelijke manier was om inkomsten uit hun model te schalen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home