Cybersecurity en cloudstrategie scoren hoog bij Belgische bedrijven

cloud hybrid multi

Belgische bedrijven en overheidsinstellingen zien cybersecurity als één van de grootste bekommernissen de aankomende jaren. Cloudstrategie blijft door de toenemende overschakeling op cloudinfrastructuur de nummer één prioriteit.

Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Beltug, een Belgische vereniging van ICT-beslissers uit verschillende economische sectoren en de overheid, onder 313 leden uit meer dan 470 bedrijven. Beltug legde haar leden een lijst voor met 44 onderwerpen en onderzocht welke IT-issues zij de komende twaalf maanden willen aanpakken. 

Cybersecurity springt er met vier prioriteiten uit de top 10 bovenuit. De respondenten geven aan op zoek te zijn naar werkbare oplossingen rond security. Zo willen ze de awareness van hun medewerkers op peil houden en een actieplan ontwikkelen in geval van een cyberaanval. Daarnaast moet er een strategische aanpak voor IT-beveiliging komen en moet er sprake zijn van ‘security by design’ bij de ontwikkeling van nieuwe tools.

Cloud

Cloudtoepassingen en cloudinfrastructuur maken een opmars in ons land. Toch heeft een aantal bedrijven volgens Beltrug bedenkingen bij een ‘cloud first’ strategie. “Soms stelt men vast dat bepaalde applicaties goedkoper zijn als ze on-premise worden gehouden. Ook om andere redenen blijven sommige CIO’s liever investeren in lokale infrastructuur. Er is geen eenduidige beste keuze. In de praktijk wordt IT-architectuur vaak complexer, waardoor het zoeken is naar de meest aangewezen strategie”, aldus Danielle Jacobs, CEO van Beltug.

Bedrijven zijn dan ook bezig met een grondige evaluatie van hun strategie rond de IT-strategie en stellen zichzelf vragen als: ‘Welke toepassingen breng je naar de cloud?’, ‘Wat hou je on-premise, binnen het bedrijf?’ en ‘Hoe de verschillende toepassingen met elkaar laten spreken?’. Ook zijn er zorgen over mogelijkheden om later een cloud exit te doen of over te stappen naar een andere leverancier.

Transparantie licentiemodellen

Verder blijkt uit het onderzoek dat licentiemodellen voor software die weinig transparant zijn een bezorgdheid blijven. Respondenten geven aan dat het moeilijk is om de kosten te kunnen inschatten voor het correct budgetteren en weten niet altijd hoe software beheerd moet worden.

Bovendien hebben ze vragen over hoe ze zich kunnen voorbereiden op een mogelijke uitstap uit cloudcontracten. Meer dan 40 procent van de respondenten had de afgelopen twee jaar een software-audit, uitgevoerd door Microsoft, Oracle, SAP of IBM. 

Data

Ook ‘Data quality/Data governance/Data architecture’ laat een stijging in de top 10 zien. Volgens de CEO hebben de voorbereidingen voor de GDPR bedrijven meer dan ooit doen stilstaan bij de manier waarop ze met data omgaan. Daaraan gelieerd blijven ook verdere implementatie van de GDPR en het bewaken van de privacy belangrijke items.

Het mag overigens opvallend genoemd worden dat uiteenlopende onderwerpen dit jaar hoog scoren in het onderzoek. Dat geeft aan hoe groot het belang van de CIO’s en het IT-team is in de digitale transformatie. Bovendien moeten zij ook van veel markten thuis zijn.

Nieuwkomer dit jaar is ‘user adoption of the digital tools’. Respondenten laten weten te worstelen met de opkomst van de talrijke toepassingen en apps. Dat zou een grote impact hebben op hun werknemers en de manier van werken. Change management rond smart collaboration vraagt hierdoor, gezien de nauwe verbintenis, steeds meer aandacht. 

 

Lees ook: Belgische bedrijven lopen achter in AI-adoptie door onbegrip

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home