Cloudera pakt uit met modernisering datacatalogus en Iceberg REST-integratie

Cloudera

Cloudera breidt zijn platform uit met nieuwe functies voor metadatabeheer, die open interoperabiliteit bevorderen en inspelen op de groeiende behoefte aan databeveiliging en beheer.

Cloudera heeft twee verbeteringen aangekondigd voor zijn oplossing voor beheer van metadata. De updates zijn een antwoord op de volgens Cloudera groeiende vraag naar veilige en conforme databeheerpraktijken, terwijl ze ook de interoperabiliteit binnen een open data lakehouse vergroten.

Iceberg

De eerste belangrijke verbetering is de integratie van de Iceberg REST Catalog. Deze update maakt het mogelijk om vlot toegang te krijgen tot Apache Iceberg-tabellen met behulp van externe engines. Cloudera gaat met deze integratie Snowflake achterna.

De update stelt gebruikers in staat om verschillende tools te gebruiken zonder in te boeten aan veiligheid of governance. De integratie vereenvoudigt datatoegang terwijl datarechten en traceerbaarheid over verschillende platformen bewaard blijven. Zo minimaliseert Cloudera de wildgroei van aparte beveiligingslagen. Dat moet dan weer zowel kosten als risico’s op datalekken verminderen.

De tweede nieuwigheid betreft de Shared Data Experience (SDX). Die introduceert Cloudera in een technische preview als een cloud-native, container-oplossing. De nieuwe versie biedt een end-to-end geïntegreerde beveiliging, beheer en metadatabeheer, met verbeteringen op het gebied van elasticiteit, schaalbaarheid en prestaties. SDX vereenvoudigt de toegang tot data voor gebruikers, vermindert risico’s op datalekken door beveiligingsfuncties te consolideren, en biedt een centraal beheer voor data in de cloud en on-premises.

Veiliger en vlotter delen

Met deze nieuwigheden wil Cloudera ondernemingen helpen om de prestaties, schaalbaarheid en veerkracht van hun data-infrastructuur te verbeteren. Het is ook de bedoeling om de totale eigendomskosten te verlagen door geoptimaliseerd metadatabeheer. Bovendien maakt de uitbreiding het mogelijk om metadata te delen zonder kopieën te maken, wat innovatie met externe tools stimuleert zonder vast te zitten aan een specifieke leverancier.

Cloudera probeert zo vanuit het eigen platform bij te dragen aan een zero copy-aanpak. Door data en metadata over verschillende platformen heen beschikbaar te maken met behoud van beleid en rechten, kunnen organisaties hun gegevens efficiënter gebruiken. Werknemers moeten ze niet kopiëren voor nieuwe toepassingen en de wildgroei van (ongecontroleerde) kopieën van gevoelige data stopt. Eerder omarmde Cloudera al oplossingen van Nvidia voor de integratie van AI.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home