Canonical lanceert Minimal Ubuntu voor cloud en containers

Canonical Ubuntu

Canonical heeft een nieuwe variant van Ubuntu beschikbaar gemaakt, die speciaal is gericht op cloud en containers. De ‘Minimal Ubuntu’-images zijn 50 procent kleiner en 40 procent sneller dan de klassieke Ubuntu-serverimages.

Minimal Ubuntu is gebaseerd op Ubuntu 16.04 Long Term Support (LTS) of Ubuntu 18.04 LTS. De images zijn beschikbaar voor Amazon EC2, Google Compute Engine, LXD en KVM/OpenStack. De cloudimages bevatten een geoptimaliseerde kernel voor elke cloud en ondersteunende opstarthulpprogramma’s.

Het Docker-containerimage voor Minimal Ubuntu 18.04 LTS is amper 29 MB groot en wordt al gebruikt als het standaard image voor het OS in Docker Hub. Het kleine formaat laat ontwikkelaars toe om multicloud containerapplicaties sneller uit te rollen.

Bovendien wordt niet ingeboet op functionaliteit. “Hoewel de voetafdruk van Minimal Ubuntu sterk is verminderd, blijft de volledige compatibiliteit met standaard Ubuntu-bewerkingen behouden”, klinkt het bij Canonical. Elk Ubuntu-package kan ook op Minimal Ubuntu worden geïnstalleerd.

Geautomatiseerd

Minimal Ubuntu is ontworpen voor geautomatiseerde operaties. Alle functionaliteit van Ubuntu Server die voor gebruikers is bedoeld, werd weggehaald. Het enige wat overblijft, zijn de vitale onderdelen van de boot sequence.

De images bevatten wel nog steeds ssh, apt en snapd zodat je ze vanop afstand kan bedienen. Een unminimize-tool laat toe om het image naar een vertrouwde Ubuntu-serveromgeving om te zetten, die geschikt is voor interactie via de opdrachtregel.

Canonical is een laatkomer met de release van Minimal Ubuntu. Microsoft biedt al enkele maanden de gelijkaardige Windows NanoServer en ServerCore aan, en heeft pas een derde versie van Windows Server voor containers aangekondigd. CoreOS, VMware Photon OS en Red Hat Project Atomic richten zich eveneens op gelijkaardige gebruiksscenario’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home