Binnen de IaaS-markt domineert AWS en is Alibaba de sterkste groeier

cloud hybrid multi

Volgens een nieuw rapport van Gartner hebben de vijf grootste IaaS-aanbieders (Infrastructure-as-a-Service) hun aandeel vergroot van 73 procent in 2017 naar 77 procent in 2018. Amazon leidt de dans met AWS met Microsoft Azure als verre tweede. Opvallende derde en snelste groeier is Alibaba.

De Chinese provider groeide 92,6 procent qua omzet en heeft vandaag een marktaandeel van 7,7 procent. Alibaba Cloud groeit niet alleen in China. Het spreid zijn tentakels steeds meer over zuidoost Azië en groeit heel sterk in India. Verwacht geen dominante uitbreiding naar West-Europa en de VS, maar het heeft een flink agressief R&D-traject dat de uitbreiding van Amazon, Microsoft en Google lastig kan maken in gebieden waar het actief is.

De totale IaaS public cloud-markt groeide 31,3 procent in 2018 volgens Gartner. Amazon blijft onherroepelijk marktleider maar moet voor het eerst marktaandeel inleveren. Volgens het onderzoek is zo’n daling logisch, gezien het drie keer meer omzet draait dan de eerstvolgende in de lijst.

Koersverandering van Google

Een belangrijk probleem voor AWS is de SaaS-markt (Software-as-a-Service). Het heeft daar geen antwoord tegen het geweld van Google en Microsoft met G Suite en Office 365. De markt beweegt steeds meer naar een compleet aanbod waarbij IaaS en SaaS een cloud vormen. AWS heeft wel een sterke marktplaats voor third-party software, maar het mist een ‘vlaggenschip SaaS-strategie’.

Microsoft groeit sterk van 12,7 procent naar 15,5 procent marktaandeel met Alibaba en Google als verre derde en vierde. Google groeide na Alibaba het meest op vlak van omzet: 60,2 procent tussen 2017 en 2018. Met een marktaandeel van 4 procent blijft het echter ver achter vergeleken met Microsoft en Amazon.

Volgens The Register heeft Google sterk geworsteld met het in de markt zetten van zijn IaaS-oplossingen. “De ‘human touch’ was niet aanwezig bij Google, dat vooral focuste op engineering in plaats van sales en marketing”, zegt Sid Nag, Gartner Research VP. “Met de komst van ex-Oracle topman Thomas Kurian in januari werd de focus verlegd naar partnerships en sales. Daarnaast lanceerde het ook Google Anthos, een hybride cloud- en multicloudoplossing. Hiermee willen ze landen en uitbreiden binnen de IaaS-markt.”

Gerelateerd: Groeiende SaaS-markt stevent af op 100 miljard dollar per jaar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home