Belgische cloudmarkt groeit snel, hyperscalers zwaaien de plak

IaaS- en PaaS-diensten groeien jaarlijks met meer dan twintig procent in de Belgische cloudmarkt. Lokale providers krijgen het steeds moeilijker om te concurreren met hyperscalers.

De Europese cloudmarkt groeit in 2024 met ruim 200 procent naar 64 miljard euro. BDO voerde een marktstudie uit waarbij vier landen, waaronder België, van naderbij onder de loep worden genomen. Het onderzoek focust zich op het IaaS- en PaaS-segment en laat SaaS buiten beschouwing. Versnelde cloudmigratie is ingegeven door adoptie van AI, IoT en hybride werken.

Het onderzoek biedt inkijk in hoe de Belgische cloudindustrie in elkaar zit. Ondanks de relatief kleine omvang, is de Belgische cloud services markt klaar voor snelle groei, gedreven door toenemende adoptie van cloudtechnologieën in verschillende sectoren. IaaS- en PaaS-diensten zullen naar verwachting een jaarlijkse groeivoet van meer dan 20 procent hebben tot 2026, waarmee België bij de snelste groeiers van Europa zit.

David vs Goliath

BDO ziet een constante in de Europese markt: het wordt voor lokale spelers moeilijker om de concurrentiestrijd te winnen tegen de grote hyperscalers. Het marktaandeel van alle Europese spelers opgeteld zakt naar dertien procent, terwijl de ‘grote drie’ AWS, Microsoft Azure en Google Cloud hun grip verstevigen tot meer dan zeventig procent. De grote providers kunnen teren op een geconsolideerd aanbod en hun kapitaalkracht.

lees ook

AWS veroverde de wereld, maar België nog niet: hoe komt dat?

Daaronder zitten nog grote internationale speler uit de VS zoals VMware, Salesforce en IBM. Slechts een handvol Europese bedrijven, denk aan Orange, SAP en OVHCloud, kan daar zijn voet naast zetten. BDO ziet daardoor een toenemende consolidatie in de markt: Europese bedrijven zoeken kansen om schaalvoordelen te benutten en hun marktpositie te versterken.

De contradictie tussen kleine spelers en hyperscalers is ook op de Belgische markt zichtbaar. Veel Belgische cloud providers zijn private ondernemingen die internationaal actief zien, hoewel een aanzienlijk aantal zich primair richt op de lokale markt. Dat doen ze soms met beperkte middelen: de kleinste cloudproviders in de Belgische markt zijn kmo’s met minder dan tien werknemers. De leidende Belgische lokale spelers zijn onder andere Easi, Cheops, Westpole en Combell.

Regelgevingskaders zoals de Data Act en Digital Markets Act streven naar het verbeteren van concurrentie en cloudsoevereiniteit binnen de Europese markt. Dit komt de lokale providers ten goede, stelt BDO vast.  

Verschuiving naar hybride en multicloud

De studie neemt een verschuiving van publieke cloud naar een hybride en multicloud-strategie voor kostenvoordelen en flexibiliteit. Er heerst ook een groeiende nadruk op cloudbeveiliging en veerkracht, met toenemende vraag naar encryptie, authenticatie en disaster recovery diensten door evoluerende cyberdreigingen​. Duurzame cloud computing staat verder hoog op het verlanglijstje van Europese bedrijven.

lees ook

In de Sphere ziet HPE de wereld door een hybride bril

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home