Bedrijfscultuur maakt toepassing van Kubernetes ingewikkeld

Kubernetes uitgebeeld door een stuurwiel

De technologie kan nog zo goed werken, als er de bedrijfscultuur niet op orde is kan dat de toepassing van container-technologie enorm in de weg zitten. Dat blijkt uit een recente survey van VMware. 

VMware hield zijn survey onder 247 leidinggevenden en specialisten binnen grotere bedrijven. Een van de bevindingen uit de survey is dat de meerderheid van de bedrijven Kubernetes gebruikt om hun container-omgevingen te beheren en op één lijn te krijgen. Kubernetes, een opensource-systeem voor container-orchestration helpt om het toepassen, opschalen en beheren van containers te automatiseren. 

Kubernetes wordt gebruikt door veel verschillende bedrijven, maar de toepassing binnen de bedrijven is tot nu toe beperkt. Meer dan de helft van de ondervraagden (57%) werkt met minder dan 10 Kubernetesclusters. Daarnaast draait 60% slechts de helft van de containerized workloads op Kubernetes. 

Opmerkelijke resultaten

Hoewel Kubernetes verbonden is aan cloud-native operaties, vindt de meerderheid van de Kubernetes-toepassingen niet plaats in de publieke cloud. 64% van de ondervraagden passen Kubernetes toe op locatie en 42% draait Kubernetes binnen een enkele publieke cloud. 

Volgens VMware zijn resultaten verrassend. “We hadden verwacht dat toepassing van de publieke cloud een duidelijke voorsprong zou hebben.” Uit deze resultaten concluderen de onderzoekers van VMware dat bedrijven veelal beginnen met Kubernetes op hun bestaande infrastructuur. Deze bedrijven kunnen zo voordeel halen uit hun gevestigde virtuele omgevingen. 

Problemen met het toepassen van Kubernetes

De ondervraagden zijn positief over de voordelen die Kubernetes oplevert. Wanneer het aankomt op het aanpassen van de bedrijfscultuur wordt het lastiger voor Kubernetes en aanhangers van container-technologie. 40% van de deelnemers gaf aan dat het ontbreken van interne afstemming een probleem was om over te stappen op container-technologie. Ook kan de toepassing ingewikkeld worden doordat veel mensen willen meebepalen in de toepassing de Kubernetes-technologie. In 83% van de gevallen zijn meerdere teams betrokken bij het kiezen van een Kubernetes distributie. 

Wat nog meer uit de survey blijkt, is dat de standpunten van leidinggevenden en developers behoorlijk uit elkaar liggen. 46% van de leidinggevenden denkt dat het integreren van nieuwe technologie in bestaande systemen de grootste belemmering is voor developers. Developers zelf zien het wachten op IT-beheerders voor het krijgen van toegang tot de infrastructuur als de grootste belemmering (29%). 

Hoewel men zou verwachten dat Kubernetes operators en developers dichter bij elkaar zou brengen, is dit in veel bedrijven nog niet het geval. Dat concluderen de auteurs van de survey. Voor bedrijven die Kubernetes en soortgelijke technologieën gaan gebruiken is het vaak noodzakelijk om ook de organisatiestructuur en bedrijfscultuur aan te passen. Zo kunnen bedrijven de beste resultaten behalen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home