Azure uitgebreid met nieuwe opensource-tools voor ontwikkelaars

Microsoft Azure

Microsoft beseft dat de Azure-cloud staat of valt met het enthousiasme van ontwikkelaars en wil hen op Build opnieuw een pak nieuwe mogelijkheden schenken. Opensource en containers staan hierbij centraal.

Microsoft breidt zijn mogelijkheden voor ontwikkelaars op de Azure-cloud uit met enkele nieuwe opensource-toevoegingen. De belangrijkste nieuwigheid heeft te maken met Kubernetes. De AKS-orchestratietool voor Kubernetes op Azure wordt uitgebreid met KEDA, wat staat voor Kubernetes Event Driven Autoscaling.

Serverless

KEDA is in essentie een slim raamwerk om serverless computing met containers te ondersteunen. Op basis van events kan KEDA workloads voorspellen en applicaties zo meteen van de juiste rekenkracht voorzien.

KEDA kan beschikbare rekenkracht van 0 naar 11 en terug schalen, zodat de container-apps steeds beschikken over de resources die ze nodig hebben, maar nooit meer. De eindgebruiker betaalt volgens het serverless-principe voor wat hij of zij gebruikt, zonder dat daar kosten voor overprovisioning mee gemoeid zijn.

Verder koppelt Microsoft Azure-policies aan AKS, zodat de Kubernetes-omgeving vanuit een centrale locatie beveiligd kan worden.

Github

Microsoft is intussen eigenaar van Github en zit ook op dat vlak niet stil. Ontwikkelaars met een Github-account hebben nu automatisch ook een Azure-account: ze kunnen immers inloggen met hun bestaande gegevens. Dat geeft hen de mogelijkheid om met één account alles van repository tot uitrol in een actieve omgeving te ondersteunen.

Die single-sign-on, waarbij één account toegang geeft tot het hele Microsoft-portfolio, maakt het zowel voor de eindgebruiker als IT-beheerder eenvoudiger om de juiste toegang te krijgen en te geven.

Q# opensource

Tot slot laat Microsoft weten dat Q# opensource wordt. Q# is Microsofts programeertaal voor kwantumcomputers. De reus uit Redmond hoopt er een taal mee te voorzien, die op een toegankelijke manier kan omgaan met complexe kwantumabstracties en natuurlijk qubits.

Zowel de compiler als de simulator worden opensource. Zo hoopt Microsoft meer partners aan te trekken die intekenen op Q#, met natuurlijk als einddoel de taal tot een standaard te laten uitgroeien.

Ontdek al het nieuws vanop Microsoft Build 2019

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home