Azure-gebruikers in Europa stoten op capaciteitsproblemen

Microsoft Azure

Microsofts cloudinfrastructuur kreunt onder het massale thuiswerk als gevolg van de corona-pandemie. Europese Azure-gebruikers melden deze week dat ze tegen capaciteitslimieten aanstoten en geen nieuwe virtual machines kunnen opstarten in hun cloudregio’s.

Dat schrijft ZDNet op basis van verschillende meldingen op Twitter, van gebruikers die niet in staat zijn om nieuwe virtual machines op te starten. “Het lijkt erop dat we alle RAM, opslag en cpu in Azure hebben opgebruikt”, tweet een gebruiker.

Getroffen gebruikers krijgen een foutmelding te zien die stelt dat het toewijzen van een VM is mislukt, omdat er “onvoldoende capaciteit voor de VM-grootte in deze regio” beschikbaar is. Volgens de Azure-statuspagina is alles normaal, maar sommige gebruikers melden dat ze wel een waarschuwing ontvingen in hun Service Health-dashboard.

Hamsteren

Aidan Finn, Azure MVP (Most Valuable Partner) en consultant, roept zelfs op tot hamstergedrag. “Gebruik je geplande VM start/Stop om geld te besparen in Azure? Schakel het nu uit – houd VM’s toegewezen en je handen op al die cpu’s terwijl er resourcebeperkingen zijn”, tweette hij.

Het gaat erom “kostenbesparend gedeeltelijk gebruik uit te schakelen, zodat bedrijfskritische systemen beschikbaar zijn wanneer dat nodig is”, vervolgt hij nog als antwoord op de opmerking dat zo’n ingreep bijdraagt aan het probleem, door resources te hamsteren die je eigenlijk niet nodig hebt.

Cloudtoegang prioriteren

Microsoft heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar, maar het is duidelijk dat zijn infrastructuur kreunt onder de sterk toegenomen vraag naar cloudservices, nu mensen op vraag van overheden massaal van thuis uit werken om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

Het bedrijf heeft daartoe al enkele maatregelen getroffen om de load te verminderen en heeft criteria opgesteld voor de prioriteit van nieuwe cloudcapaciteit, in geval van capaciteitsbeperkingen:

“De topprioriteit zal uitgaan naar hulpverleners, gezondheids- en noodbeheerdiensten, kritische overheidsinfrastructuur en ervoor zorgen dat remote werknemers kunnen blijven werken met de kernfunctionaliteit van Teams.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home