AWS weerlegt kritiek dat het misbruik maakt van opensource

aws

Amazon Web Services weerlegt de kritiek dat het misbruik maakt van opensourcesoftware door projecten te kopiëren en herverpakken als betaalde services op zijn cloudplatform.

De reactie komt er nadat de New York Times een artikel publiceerde waaruit bleek dat een zevental bedrijven achter opensourceprojecten zoals MongoDB en ElasticSearch eerder dit jaar overwogen om in dat verband een rechtszaak aan te spannen tegen AWS. Dat idee werd uiteindelijk niet doorgezet omdat het “teveel tijd in beslag zou nemen”.

Andi Gutmans, vice-presient AWS Analytics en ElastiCache, noemt de berichtgeving misleidend. Hij stelt dat AWS simpelweg levert wat zijn klanten verwachten:

“Het verhaal gaat grotendeels over opensource softwareprojecten en bedrijven die geprobeerd hebben om een business te bouwen rond het commercialiseren van die opensourcesoftware. Deze opensourceprojecten laten elk bedrijf toe om de software on-premises of in de cloud te gebruiken en er services omheen te bouwen. AWS-klanten hebben AWS herhaaldelijk gevraagd om managed services rond opensource te bouwen. Zoals we met de auteur deelden, is het argument dat AWS opensource “stript” dom en naast de kwestie.”

Gutmans benadrukt verder dat AWS bijdraagt aan een hele hoop opensourceprojecten zoals Linux, Java, Kubernetes, Xen, KVM, Chromium, Robot Operating System, Apache Lucene, Redis, FreeRTOS en Elasticsearch. “AWS heeft niemands software of services gekopieerd”, voegt de AWS-topman daar nog aan toe.

Elastic

De Amsterdamse start-up Elastic stapte dit jaar wel naar de rechter. Het beschuldigt AWS ervan dat het zijn gratis zoektool ElasticSearch heeft gekopieerd en tegen betaling als eigen dienst aanbiedt. Volgens de New York Times verdiende Amazon binnen een jaar meer aan de tool dan Elastic, dat zijn geld met klantenservice en management van de tool verdient. 

“Een aantal beheerders van opensourceprojecten bouwen commerciële bedrijven rond het project. Een klein aantal uitzonderingen zien het als een zero-sum game en willen de enige zijn die geld kunnen verdienen aan beheerde services rond deze opensourceprojecten”, zegt Gutmans.

Big business

Cloud is big business en iedereen wil zijn graantje meepikken. Opensource-spelers als Elastic en MongoDB zagen evenwel dat onder hun duiven werd geschoten door de grote cloudplatformen, zoals AWS. Deze bedrijven besloten daarop om de licentievoorwaarden van hun opensourcesoftware aan te passen.

Elastic beperkt hoe cloudbedrijven zijn technologie mogen gebruiken, MongoDB heeft zijn databasetechnologie onder een nieuwe Server Side Public License geplaatst en Redis Labs verklaarde eerder al hoe cloudproviders “het ethos van opensource schonden door ze opnieuw te verpakken in concurrerende eigen diensten.”

Ook hier dient Gutmans van antwoord: “Klanten gebruiken opensource omdat het verondersteld wordt open te zijn, overal beschikbaar te zijn en gemakkelijk on-premises en in de cloud kan worden gebruikt, met de providers die klanten in deze omgevingen willen gebruiken.”

Gemengde reacties

De reacties op het artikel van de New York Times en Amazons houding tegenover opensource zijn gemengd. Aan de ene kant klinken stemmen die stellen dat wat AWS doet vergelijkbaar is met een supermarktketen die producten goedkoper onder een eigen huismerk aanbiedt.

Aan de andere kant kunnen ook de opensource-spelers op bijval rekenen. Zo zegt Ben Golub, voormalig CEO van Docker, tegenover Silicon Angle dat AWS opensource al jaren gebruikt als een loss leader voor zijn infrastructuur-business en dat het ernstige problemen heeft veroorzaakt met betrekking tot de duurzaamheid van veel van die projecten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home