AWS verwerkt als eerste cloudprovider met succes data op een satelliet

aws-edge-Mk02-in-orbit-dorbit-featured-image-1200x600-1
D-Orbit ION-satelliet (beeld: D-Orbit)

Amazon Web Services testte gedurende tien maanden met succes computer en Machine Learning software op een draaiende satelliet.

Amazon Web Services (AWS) heeft als eerste cloudprovider met succes data verwerkt op een satelliet in een lage baan om de aarde (LEO). Dat maakte AWS bekend tijdens de re:invent-conferentie. Het experiment vond plaats gedurende tien maanden  en had als doel om een snelle en meer efficiënte manier van ruimtedataverzameling en -verwerking te verkrijgen. De verwerking van de data vond plaats in de satelliet zelf via de cloud.

Edge computing

In een blogbericht schrijft AWS dat de edge capaciteiten van AWS aan boord van een satelliet de gebruikers automatisch massa’s aan ruwe satellietdata te analyseren. Door enkel de meest nuttige beelden te downlinken, drukt de technologie de kost en maakt het snelle beslissingen mogelijk. “Deze manier van data verwerken is ongetwijfeld een verschuiving in de bestaande manier van ruimtedata management”, aldus Max Peterson, VP van AWS.

Volgens de ondervoorzitter zal dit helpen om de grenzen te verleggen in wat mogelijk is via satellietoperaties. “Deze veilige cloudtoepassingen in de ruimte bieden satellietgebruikers de mogelijkheid om efficiënter te communiceren. Ze kunnen op deze manier communiceren met de ruimtevoertuigen en aangepaste opdrachten geven met behulp van vertrouwde AWS-tools.” De test past in de strategie van AWS om, via de ruimte, problemen met latency en gelimiteerde bandbreedte aan te pakken.

D-Orbit

AWS voerde de test uit in samenwerking met D-Orbit en Unibap, twee ruimtepartners van de cloudgigant. D-Orbit is leider in ruimtevaartlogistiek. Door AWS compute en machine learning diensten toe te passen op Earth Observation (EO) beelden, was D-Orbit in staat om senl grote hoeveelheden ruimtedata te analyseren, aan boord van haar ION-satelliet. Ook voor D-Orbit was de test een succes.

“Onze klanten willen steeds grotere hoeveelheden ruimtedata verwerken, met een zeer lage latency”, zegt Sergio Mucciarelli, VP bij D-Orbit. “Door alle data te downlinken en te verwerken op aarde, zijn er beperkingen. Wij geloven in edge computing en dat kan alleen met ruimteinfrastructuur die daarvoor is geschikt. Via deze toepassing kunnen onze klanten hun workloads en operaties betrouwbaar uitvoeren in de ruwe operationele omgeving die de ruimte is.”

Duurzaam experiment

Beide teams werkten samen aan een softwareprototype, dat uiteindelijk is gebouwd door het Zweedse Unibap. Dat prototype, met onder andere AWS ML-modellen, werd geïntegreerd in de satelliet. Om ook tijdens periodes van beperkte connectiviteit cloudbeheer en analyses te kunnen doen, werd AWS IoT Greengrass gebruikt. Op 21 januari 2022 lanceerde D-Orbit de satelliet. Enkele weken later startte het team de experimenten.

De drie partners blijven de experimenten trouwens verder zetten. Zo wil het team aanvullende benaderingen verkennen voor de verwerking van ruwe data en meer verfijnde methodes ontwikkelen. “Het is belangrijk om verder te werken en zo eventuele technische lacunes aan te pakken”, besluit Peterson.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home