AWS stopt Epyc Genoa in nieuwe instances

De nieuwste Epyc-processors van AMD vinden hun weg naar de virtuele computers van AWS. Zowel gewone als HPC-instances zijn voortaan beschikbaar met Epyc Genoa.

De vierde generatie van AMD Epyc-processors voor het datacenter verschijnt in nieuwe instances van Amazon Web Services. AWS integreert de chips zowel in gespecialiseerd exemplaren voor HPC-workloads als in normale instances voor traditionele workloads. Ze komen naast alternatieven voor Intel Xeon Scalable en Graviton te staan.

Hpc7a

Wie een krachtige instance zoekt, kan nu terecht bij Hpc7a. De Hpc7a-instances zijn beschikbaar in varianten met 24, 48, 96 en 192 vCPU’s. De vCPU’s zijn in deze context volledige kernen, aangezien AWS voor deze instances hyperthreading uitschakelt. De virtuele machine met 192 kernen heeft dus niet één maar twee AMD Epyc 9654-chips onder de motorkap in een dualsocket-configuratie.

Alle instances komen verder met gelijkaardige specificaties. Je krijgt 768 GB RAM, 300 Gbps netwerkcapaciteit tussen nodes en 25 Gbps externe bandbreedte. De hoge verbindingssnelheid tussen nodes is handig voor klanten die hun workloads over een breed cluster aan VM’s willen verspreiden.

M7a

Voor klassiekere workloads zijn er de nieuwe M7a-VM’s gericht op algemeen werk. De cloudreus liet eerder deze zomer al weten dat deze nieuwe instances er aan zouden komen. AWS claimt dat de VM’s met Epyc Genoa tot de helft sneller presteren dan gelijkaardige Epyc Milan-varianten.

M7a komt in vele smaakjes, te beginnen met een enkele vCPU, 4 GB geheugen en tot 12,5 Gbps netwerkbandbreedte (m7a.medium) tot m7a.48large met 192 vCPU’s, 768 GiB geheugen eb 50 Gbps netwerkbandbreedte. Voor deze instances laat AWS hyperthreading wel ingeschakeld, zodat de zwaarste VM vermoedelijk met een enkele AMD Epyc 9654 ondersteund wordt. De grootste instance neemt zo de volledige rekenkracht van een server in beslag, waardoor AWS ook een bare metal-versie aanbiedt.

De nieuwe instances zijn beschikbaar in verschillende regio’s in de VS en Ierland in de EU.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home