AWS lanceert opensource Karpenter autoscaler voor Kubernetes clusters

container kubernetes

Op zijn jaarlijkse re:Invent-conferentie kondigt AWS Karpenter aan. De tool is opensource onder de Apache 2.0-licentie en is nu beschikbaar.

Kubernetes omarmt de belangrijkste voordelen van de cloud: automatisch schalen naargelang je noden. In theorie klinkt dat interessant, maar in de praktijk blijkt dat IT-admins vaak clusters moeten monitoren om ervoor te zorgen dat ze genoeg middelen tot hun beschikking hebben.

AWS, Google Cloud en Microsoft Azure hebben tools in hun cloud-omgeving om ervoor te zorgen dat Kubernetes-clusters eenvoudig meeschalen. Amazon biedt voortaan nog een extra optie onder de noemer Karpenter. Volgens AWS verbetert de tool de clusterefficiëntie en applicatie-beschikbaarheid door snel de juiste compute-middelen te lanceren wanneer de applicatieload verandert. Het kijkt naar pods die niet kunnen lanceren door beperkte middelen en zendt die informatie naar de cloudprovider om meer middelen in te schakelen.

Binnenkort kan Karpenter ook de voetafdruk van elke cluster optimaliseren om kosten te verlagen en prestaties te verbeteren. Een tijdlijn voor die functie geeft AWS nog niet.

Het is belangrijk om te benadrukken dat Karpenter opensource is en niet specifiek voor AWS-toepassingen werd ontwikkeld. Karpenter maakt gebruik van Helm, een Kubernetes package manager om workloads te berekenen. De tool wordt aangeboden onder de Apache 2.0-licentie en is nu beschikbaar.

Benieuwd naar al het andere nieuws op AWS re:Invent 2021? Klik hier!

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home