AWS lanceert krachtige gpu-instances gebaseerd op Ampere

Supercomputer op aanvraag

aws p4

Amazon Web Services pakt uit met nieuwe instances onder de P4-noemer. De servers zijn gebouwd rond Ampere A100-gpu’s van Nvidia en Intel Cascade Lake-processors.

AWS pakt uit met nieuwe krachtige gpu-instances. De P4-instances hebben acht Nvidia A100 Ampere-gpu’s aan boord en worden verder aangedreven door Cascade Lake-gpu’s, goed voor 96 rekenkernen. AWS voorziet verder 1,1 TB aan RAM en 8 TB-SSD-opslag. Momenteel is enkel deze configuratie van de P4-instances beschikbaar. AWS noemt ze ‘p4d.12xlarge’.

lees ook

Nvidia A100 toont waarom nieuwe Ampere-architectuur de toekomst van compute is

De cloudreus claimt dat het aanbod tot 2,5 keer beter presteert dan de vorige generatie. Eenzelfde model trainen zou 60 procent goedkoper zijn met de instance. Goedkoop zijn al die pk’s nu ook weer niet, met een prijskaartje van 32,77 dollar per uur.

Ultracluster

AWS laat klanten verder toe om meer dan 4.000 gpu’s te combineren in een EC2 UltraCluster: in feite een supercomputer in de cloud. Die mogelijkheid is bedoeld voor een nichepubliek van onderzoekers die af en toe een HPC-systeem nodig hebben, en niet afgeschrikt worden door het prijskaartje. De EC2 UltraClusters worden opgebouwd uit P4d-instances.

Het nieuwe aanbod illustreert het alsmaar groeiende belang van geaccelereerd rekenwerk. AI- en deep learning-gerelateerde workloads vereisen gespecialiseerde hardware en daar komen cloudproviders aan tegemoet. Verwacht in de toekomst gelijkaardige instances, ook met een lagere instapgrens. Nvidia zorgde er met de Ampere-gpu’s immers voor dat het niet alleen eenvoudiger wordt om de componenten te linken, maar ook om ze op te splitsen in meer bescheiden virtuele kaarten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home