AWS laat je voortaan Linux-toepassingen streamen via AppStream

aws

AppStream 2.0 krijgt ondersteuning voor Linux-toepassingen. AWS overdrijft wanneer het over grote besparingen spreekt vergeleken met Windows, maar het nieuwe aanbod biedt wel meer flexibiliteit.

Amazon AppStream 2.0 ondersteunt voortaan Linux. Met AppStream kunnen AWS-klanten toepassingen of volledige desktops vanuit de cloud naar een pc streamen. Dat kan zowel via een client op de lokale endpoint als via de browser. Appstream is interessant voor organisaties die applicaties als dienst willen aanbieden, of bedrijven die bepaalde zware toepassingen liever vanuit de cloud draaien omdat ze bijvoorbeeld niet zelf in een workstation willen investeren.

AppStream 2.0 ondersteunde aanvankelijk enkel Windows, omdat de vraag naar Windows-toepassingen veruit het hoogst was. Nu komt daar Linux-ondersteuning bij. Het onderliggende Linux-platform is Amazon Linux 2.0, dat lijkt op Fedora van Red Hat. Via het vernieuwde aanbod kunnen klanten bijvoorbeeld Matlab, Eclipse, PuTTY of gewoon Firefox op Linux in de cloud draaien en van daaruit naar gebruikers streamen.

Prijsverschil

In zijn aankondiging spreekt AWS zelf van grote besparingen, al valt dat in de praktijk best mee. Linux op AppStream 2.0 is inderdaad goedkoper als Windows. Streamen via Windows op AppStream 2.0 kost je 0,09 dollar per uur voor de meest bescheiden instande (standard.small) in de EU (Frankfurt)-regio. Daar komt wel een vaste maandelijkse kost van 4,19 dollar bij voor het gebruik van het RDP-protocol van Microsoft. Voor een instance met Linux valt die RDP-licentiekost weg en betaal je 0,074 dollar per uur. In beide gevallen betaal je 0,035 dollar wanneer de instance gestopt is. Linux maakt het gebruik van AppStream dus zeker goedkoper, maar extreem is het verschil nu ook weer niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home