AWS kondigt eigen kwantumcomputerservice ‘Braket’ aan

Intel's 17-qubit superconducting test chip for quantum computing has unique features for improved connectivity and better electrical and thermo-mechanical performance. (Credit: Intel Corporation)

Amazon (AWS) heeft de preview-lancering van zijn eigen kwantumcomputerservice genaamd Braket aangekondigd. AWS bouwt geen eigen kwantumcomputer, maar maakt kwantumsystemen van D-Wave, IonQ en Rigetti via zijn cloud beschikbaar.

Bovendien lanceert de internetreus ook nog het AWS Quantum Solutions Lab en het AWS Center for Quantum Computing, aldus Techcrunch

Kwantumalgoritmen en basistoepassingen

Braket, vernoemd naar de standaardnotatie voor kwantumstaten, stelt ontwikkelaars in staat om kwantumalgoritmen en basistoepassingen te bouwen om ze vervolgens in simulaties te testen op AWS. Dat geldt ook voor de kwantumhardware van partners. Ontwikkelaars en onderzoekers krijgen door de nieuwe kwantumcomputerservice via een enkele interface toegang tot al deze tools. Hierdoor kunnen ze eenvoudiger achterhalen wat voor hen het beste werkt.

Rigetti Computing en D-Wave

“Door samen te werken met AWS kunnen we onze systemen toegang bieden tot een veel bredere markt en de groei van deze opkomende industrie helpen versnellen”, aldus Chad Rigetti, oprichter en CEO van Rigetti Computing. Ook Alan Baratz, chief product officer en EVP van R&D bij D-Wave, is enthousiast over het partnerschap met AWS: “De kwantumsystemen van D-Wave en onze Leap cloud-omgeving zijn speciaal gebouwd om van praktische applicatie-ontwikkeling een realiteit te maken. Ook moet het zakelijk voordeel voor onze klanten te stimuleren. Amazon’s Braket zal de deur openen voor meer slimme ontwikkelaars, die de kwantumtoekomst gaan opbouwen, en vooruitstrevende managers, die industrieën zullen transformeren.”

Volledig beheerde Jupyter-notebookomgeving

De kwantumcomputers worden niet in de datacenters van de internetreus geïnstalleerd. De AWS cloud biedt een manier om toegang te krijgen tot de kwantumcomputers, die de partners al in hun eigen labs en datacenters aanbieden. Verder biedt Braket ontwikkelaars een standaard, volledig beheerde Jupyter-notebookomgeving voor het verkennen van hun algoritmen. Er worden tal van vooraf geïnstalleerde ontwikkeltools, voorbeeldalgoritmen en tutorials aangeboden om nieuwe gebruikers aan de slag te helpen met zowel hybride als klassieke kwantumalgoritmen.

AWS Quantum Solutions Lab.

Daarnaast biedt AWS ontwikkelaars een oplossing voor samenwerking in het nieuwe AWS Quantum Solutions Lab. Volgens de internetreus zijn Amazon Quantum Solutions Lab-opdrachten samenwerkingsprogramma’s voor onderzoek, waarmee met toonaangevende experts kan worden samengewerkt op het gebied van kwantumcomputing, machine learning en high-performance computing. 

Het onderzoekscentrum voor kwantumcomputing geeft ook aan dat AWS gaat investeren in langetermijnonderzoek. Al zal de focus waarschijnlijk liggen op het meer toegankelijk maken van de technologie voor ontwikkelaars, dan op het doen van fundamenteel onderzoek.

Ervaringen opdoen

“Wij geloven dat kwantumcomputing een cloud-first technologie zal zijn en dat de cloud de belangrijkste manier zal zijn waarop klanten toegang krijgen tot de hardware. Met onze Amazon Braket-service en Amazon Quantum Solutions Lab maken we het voor klanten eenvoudiger om ervaring op te doen met het gebruik van kwantumcomputers maar zeker ook om samen te werken met experts van AWS en onze partners om erachter te komen hoe zij kunnen profiteren van de technologie.”

“Met ons AWS Center for Quantum Computing en academische partnerschappen werken we samen aan de inspanningen van de wetenschappelijke en industriële gemeenschappen. Dat alles om de belofte van kwantumcomputing te helpen versnellen”, aldus Charlie Bell, senior vice president, Utility Computing Services, AWS. 

Lees al het nieuws, aankondigingen en analyses rond AWS Re:Invent 2019 hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home