AWS haalt prijs EFS-opslag met 92 procent naar omlaag

aws

AWS voert naar eigen zeggen één van de grootste prijsdalingen in zijn geschiedenis door. De kostprijs van Elastic File Storage Infrequent Access wordt drastisch naar omlaag gehaald.

Een besparing tot 92 procent voor sommige klanten: dat is volgens AWS het resultaat van de aanpassing van de prijsstrategie voor het Elastic File Storage (EFS) Infrequent Access (IA)-aanbod van de cloudprovider. De prijs om bestanden te raadplegen in een bestandssysteem daalt tot 0,08 dollar per gigabyte per maand, klinkt het in een blogpost.

EFS is een kostenefficiënt aanbod van AWS voor een eenvoudig cloud native NFS-bestandssysteem voor Linux-gebaseerde workloads. Zoals de naam suggereert, groeit en krimpt het formaat van de opslag automatisch naargelang het gebruik. In veel gevallen zal de opslag natuurlijk groeien, maar met die groei gaat in veel gevallen een ander toegangspatroon gepaard. Wanneer er grotere volumes aan data in EFS staan, wordt ongeveer 80 procent daarvan slechts af en toe geraadpleegd. Voor die bestanden is er de Infrequent Access-tier. Het cijfer is afkomstig van IDC, dat claimt dat slechts 20 procent van de opgeslagen data gemiddeld frequente toegang nodig heeft.

Besparing

IA draait op de achtergrond en kan aan de hand van policies bestanden automatisch verhuizen wanneer de nood voor frequente toegang verdwijnt. Standaard EFS-opslag kost 30 dollercent per gigabyte per maand. IA was geprijsd op 0,045 dollar per maand. Die prijs daalt nu tot 0,025 dollar per gigabyte per maand. AWS berekent dat de totale kostprijs voor 100 TB aan EFS-opslag volgens de 80 procent IA-verdeelsleutel zo daalt naar 0,08 cent per gigabyte.

 

 

AWS berekent in zijn aankondiging van de prijsdaling dat er besparingen tot 92 procent mogelijk zijn. Dat klopt, maar enkel in gevallen waarin IA nog niet werd benut. Gebruiken we dezelfde 80/20-verdeelsleutel, dan komt de werkelijke besparing op ongeveer 30 procent voor wie Infrequent Access al benutte. Dat is nog steeds een significant cijfer. Infrequent Access activeren doe je via de AWS-console op basis van policies zoals historische toegang. Zo kan je bijvoorbeeld alle bestanden die al een maand niet werden gebruikt automatisch naar de IA-tier verplaatsen.

Gerelateerd: Veilig in de cloud: waarom AWS zijn eigen chips ontwikkelt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home