AWS breidt cloudaanbod uit met specifieke servers voor SAP HANA

AWS

Amazon Web Services (AWS) heeft zijn cloudaanbod uitgebreid met twee stevige bare-metal servers die speciaal gericht zijn op bedrijven die SAP SE-applicaties uitvoeren.

De nieuwe servers zijn onderdeel van de vorig jaar geïntroduceerde familie van EC2 High Memory-instances. Ze zijn voorzien van 8 Intel-cpu’s met een basiskloksnelheid van 2,7 GHz en een totaal van 448 rekenkernen, aldus Silicon Angle.

Geheugentoewijzing

Het verschil tussen beide instances zit hem in de geheugentoewijzing. Zo is één server uitgerust met 18 tebibytes aan geheugen en is de tweede geconfigureerd met een flinke 24 tebibytes. Dat vertaalt zich respectievelijk in ongeveer 20 terabytes en 26 terabytes.

De hoeveelheid aan RAM maakt de servers uitermate geschikt voor het uitvoeren van SAP’s wijdverspreide bedrijfsbeheertoepassingen. Het gaat dan met name om SAP-toepassingen die de veeleisende HANA-database gebruiken om gegevens te verwerken.

Bovendien hebben de twee krachtpatsers het voordeel dat ze vier keer zoveel netwerkbandbreedte bieden, dan de oudere leden van de EC2 High Memory-familie. Zo kan iedere server gegevens overdragen met snelheden tot wel 100 gigabit per seconde. Hierdoor kunnen applicaties niet alleen meer informatie van externe systemen opnemen, maar ook sneller.

Om te beginnen stelt AWS de servers in eerste instantie alleen beschikbaar vanuit het Amerikaanse datacenter in North Virginia. Al worden er op termijn meerdere locaties toegevoegd.

Google en Microsoft

De AWS bare-metal servers nemen het nu op tegen concurrent Google, die vorige maand ook twee voor HANA geoptimaliseerde servers introduceerde. Eén met 5,8 terabyte geheugen en een tweede met 11,7 terabyte geheugen. Ook gaat AWS met deze lancering Microsoft voorbij, wiens eigen voor HANA geoptimaliseerde virtuele machines maximaal 24 gigabyte RAM-geheugen hebben.

Na Google en Microsoft zet dus ook AWS nu de trend voort van cloudproviders, die hun hardwareaanbiedingen steeds meer op niches toespitsen om te concurreren voor hoogwaardige zakelijke workloads. Zo mogen de TPU Pods van Google een ander opmerkelijk voorbeeld genoemd worden. Deze supercomputers zijn afgelopen mei geïntroduceerd en kunnen door organisaties worden gehuurd. Ze kunnen tot 107,5 petaflops aan rekenkracht leveren voor machine-learningprojecten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home