AWS blijft hard groeien, maar aan een trager tempo

aws

Amazon Web Services (AWS) groeide ook in het afgelopen kwartaal stevig door, maar de snelheid van die groei neemt af. Het is een indicatie dat de cloudmarkt stilaan tot volledige wasdom is gekomen.

De omzet van AWS, de cloudtak van Amazon, groeide in het derde kwartaal met 35 procent, tot 9 miljard dollar. Daarmee vertraagt de groei ten opzichte van het kwartaal ervoor, maar volgens Patrick Moorhead, analist bij Moor Insights & Strategy, is het nog steeds een uitzonderlijk resultaat.

“De omzet van AWS groeide met 2,3 miljard dollar voor het kwartaal, wat groter is dan de totale jaaromzet van de meeste cloudbedrijven”, vertelt de analist aan Silicon Angle. “Als we de Q3-cijfers van AWS annualiseren, zou het een business van 36 miljard dollar zijn, in vergelijking met 8 miljard dollar voor Google Cloud.”

Markt bekoelt

In het tweede kwartaal kon AWS nog een omzetgroei van 37 procent optekenen. Dat was meteen ook de eerste keer dat het groeipercentage onder 40 procent dook, sinds het opbreken van de AWS-inkomsten in 2015.

Het is opnieuw een teken dat de markt voor Infrastructure-as-a-Service (IaaS) aan het bekoelen is. Ook grote rivaal Azure zag de groei in het afgelopen kwartaal opnieuw vertragen. De clouddienst van Microsoft groeide met 59 procent, ten opzichte van 64 procent in het vorige kwartaal.

“Het was duidelijk dat de hypergroei van de cloudleveranciers de afgelopen jaren niet voor altijd kon blijven duren”, zegt Holger Mueller, analist bij Constellation Research, tegen Silicon Angle. “Nu beginnen we de eerste barsten te zien.”

Groei vasthouden

Voor AWS is het volgens Mueller zaak om het groeipercentage boven 30 procent te houden. De cloudafdeling is enerzijds Amazons voornaamste winstpost en moet anderzijds blijven doorgroeien om het sneller groeiende Azure op afstand te houden.

Ondanks dat AWS met 13 procent maar een klein deel van Amazons totale omzet uitmaakt, is de cloudtak goed voor 72 procent van de operationele winst. Amazon boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 70 miljard dollar, een stijging van 24 procent jaar op jaar. De nettowinst kwam uit op 2,1 miljard dollar, wat neerkomt op een daling van 26 procent jaar op jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home