Atlassian’s Forge vereenvoudigt het bouwen van cloud-gebaseerde apps

atlassian

Atlassian heeft een enterprise-ready platform ontwikkeld waarmee cloud-apps voor het ecosysteem van een bedrijf gebouwd kunnen worden. Het platform, genaamd Forge, moet het ontwikkelaars eenvoudiger maken om snel bedrijfsklare cloud-gebaseerde apps te bouwen die integreren met de producten van Atlassian.

Forge neemt een deel van de complexiteit van het bouwen van apps weg, waardoor het ontwikkelaars helpt om om real-world problemen op te lossen, aldus Silicon Angle. Het platform bewerkstelligt dit door het grootste deel van het zware werk te abstraheren, als het gaat om een ​​groot aantal cloudoverwegingen.

Drie componenten

Er zijn drie componenten ontworpen rond het heroverwegen van de ontwikkeling van cloud-apps: een serverloze function-as-a-service (FaaS) gehost platform bedient vanuit een Atlassian computer en mogelijk gemaakt door de Lambda-service van Amazon. Ook beschikt het over een flexibele, declaratieve gebruikersinterfacetaal genaamd Forge UI. Deze interfacetaal stelt ontwikkelaars in staat om interactieve UI te bouwen met slechts een paar regels code en een geavanceerde DevOps-toolchain. Dat alles wordt aangedreven door Forge command-line-interface-tools. Het derde component betreft het opdrachtregelprogramma genaamd Forge CLI, speciaal ontworpen om het beheer van Forge-apps intuïtief te maken.

Forge UI 

Met de gebruikersinterfacetaal Forge UI kunnen ontwikkelaars en app-consumenten onder meer ingebouwde beveiliging voor apps gebruiken. Hierdoor zal het vertrouwen in cloud-built apps toenemen. Apps zullen overigens altijd draaien op de meest recente versie van Atlaskit, de officiële UI-bibliotheek van Atlassian. 

Forge UI betreft is cross-platform, wat betekent dat ontwikkelaars door de platformonafhankelijke functionaliteit slechts eenmalig hoeven te schrijven (coderen) om vervolgens overal te kunnen werken, dat geldt voor zowel web als mobiel. Het is meteen ook een kerncomponent van Forge UI en bovendien een declaratieve taal, waardoor native, flexibele en vertrouwde gebruikersinterfaces voor apps op eenvoudige wijze kunnen worden gebouwd. Apps die in Forge zijn gebouwd, kunnen bovendien overal worden uitgevoerd, wat betekent dat deze apps consistent blijven voor producten en apps,  en voor apparaten en internet. 

Geen complexiteit in het orkestreren van de infrastructuur

Daarnaast staat FaaS ontwikkelaars ook toe om afzonderlijke functies te schrijven en te implementeren, zonder het wiel opnieuw uit te hoeven vinden. Ze kunnen op die manier hele webapplicaties bouwen. Nu is dat overigens al grotendeels gedaan met de FaaS-architectuur, waardoor ontwikkelaars meer tijd kunnen besteden aan aandacht voor de logica en onderliggende functionaliteit van de app. Bovendien kunnen ontwikkelaars toepassingsfuncties bouwen en beheren zonder de complexiteit van het orkestreren van de infrastructuur. Deze wordt gewoonlijk geassocieerd met de app-ontwikkeling en lanceringscyclus.

Forge CLI

Verder stelt het opdrachtregelprogramma Forge CLI DevOps-teams in staat om het beheer van Forge-apps intuïtief te maken. Atlassian heeft hiervoor bronnen, zoals ingebouwde onboarding, gemakkelijk te begrijpen commando’s en een set sjablonen ontwikkeld, die iedereen kan gebruiken. Daarbij kan de ontwikkeling, het testen en de inzet van apps als onderdeel van een DevOps-toolchain worden aangedreven met continue levering en integratie door Bitbucket-pijpleidingen.

Forge is vooralsnog alleen  beschikbaar in een gesloten bétatest. Ontwikkelaars en zakelijke gebruikers die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden op de Forge-website van Atlassian. Ze kunnen feedback geven over het nieuwe product voordat het algemeen beschikbaar wordt gesteld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home